NyhetsbildZoom
Divinity Roxx. Foto: PRESSBILD

Beyoncés basist till Vasa

Patrik Back -
Divinity Roxx har varit popstjärnan Beyoncés basist. Roxx medverkar i kongressen Musik & talang, som inleds på Central i Vasa på fredag.

Under två dagar ska branschfolk prata om musikindustrin. Det blir paneldiskussioner, mästarklasser, intervjuer med musikpersonligheter och konserter. Det är sjunde gången som kongressen arrangeras.

– Musik & talang är etablerat i nejden, men visst vill vi gärna nå ut till ännu fler källarband, säger Jannike Sandström, projektledare för Musik & talang.

Kongressen riktar sig främst till musiker, branschfolk och studerande.

– Men alla intresserade är välkomna, säger Sandström.


Årets kongressprogram har ingen röd tråd gällande temat.

– Hela Musik & talang bottnar i att ge verktyg och råd till alla – oavsett om de är musiker, låtskrivare eller producenter – så att de ska kunna nå dit de vill nå. Så det blir ofta lite av en DIY-tematik (Do it yourself), säger Sandström.

Finns det någon vars medverkan du är speciellt nöjd över?

– Det är tufft att Divinity Roxx, som varit Beyoncés basist, medverkar. Hon var en av de första som vi bokade.

Roxx har spelat med bland andra Patti Labelle, Kelly Rowland, Erykah Badu – och med Beyoncé i över fem år. Under åren som Beyoncés bandmedlem har Roxx bland annat spelat i tv-shower som ”The Grammy’s”, ”The Oprah Winfrey Show” och ”Saturday Night Live” samt spelat för Barack Obama i Vita huset.

Roxx håller en mästarklass på Doo-Bop Club på lördag förmiddag. Några timmar senare intervjuas hon på Centralscenen.

– Jag är också glad över att Mikki Kunttu medverkar. Han har gjort väldigt många stora och intressanta grejer, säger Sandström om ljus- och screendesigner och scenografen som är en av de mest eftertraktade i Europa.

Även Kunttu är huvudperson i en så kallad spot on-intervju. Han håller en mästarklass på fredag.


I nuläget är cirka 100 kongresspass sålda. Sandström konstaterar att många köper pass under denna vecka. Det går även att köpa pass vid dörren då kongressen pågår.

Det ingår även konserter i Musik & talang. Under de senaste åren har kända namn som Lisa Miskovsky, Loreen och Von Hertzen Brothers gjort Musik & talang-konserter. Svenska trion Dirty Loops är största konsertnamnet i år.

– Vi har valt att ge lokala och finlandssvenska talanger utrymme på scen i år, säger Sandström.

Tre konsert-tips

  • Rickard Eklund. Singer/songwritern från Närpes som sjunger på dialekt och som fick en finlandssvensk hit med låten ”Finland”. I fjol blev ”Finland” vald till årets finlandssvenska låt på Musik & Talang. Plats: Doo-Bop club på fredag klockan 22.45
  • Dirty Loops. Den svenska trion är Musik & talangs största affischnamn på konsertfronten. Bandet tolkningar av hitlåtar präglas av egna beats, harmonier och Jonas Nilssons röst. Plats: Ritz på lördag klockan 21
  • Felicia. Hon är sångerska i Vasabandet The Heartbeat Band, men Felicia Eriksson är även aktuell som soloartist. Hon debuterade med en cover på Abbas ”Money, Money, Money” i fjol. Kort därefter släpptes singeln ”Window nr 9”. Plats: Doo-Bop club på lördag klockan 22.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö har samlat 156000 anhängarkort

UPPDATERAD 20000 anhängarkort krävdes för att Sauli Niinistö skulle få ställa upp i presidentvalet via en valmansförening. Nu har han samlat ihop 156000.

Nyhetsbild
Lokalt

Giovanna Teir får träffa Italiens president

Hon är Vasabon, läraren och företagaren som arbetar för att förbättra relationerna mellan Finland och Italien. Därför är hon en av få som bjudits in att träffa Italiens president under statsbesöket till Finland.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan