Under två dagar ska branschfolk prata om musikindustrin. Det blir paneldiskussioner, mästarklasser, intervjuer med musikpersonligheter och konserter. Det är sjunde gången som kongressen arrangeras.

– Musik & talang är etablerat i nejden, men visst vill vi gärna nå ut till ännu fler källarband, säger Jannike Sandström, projektledare för Musik & talang.

Kongressen riktar sig främst till musiker, branschfolk och studerande.

– Men alla intresserade är välkomna, säger Sandström.


Årets kongressprogram har ingen röd tråd gällande temat.

– Hela Musik & talang bottnar i att ge verktyg och råd till alla – oavsett om de är musiker, låtskrivare eller producenter – så att de ska kunna nå dit de vill nå. Så det blir ofta lite av en DIY-tematik (Do it yourself), säger Sandström.

Finns det någon vars medverkan du är speciellt nöjd över?

– Det är tufft att Divinity Roxx, som varit Beyoncés basist, medverkar. Hon var en av de första som vi bokade.

Roxx har spelat med bland andra Patti Labelle, Kelly Rowland, Erykah Badu – och med Beyoncé i över fem år. Under åren som Beyoncés bandmedlem har Roxx bland annat spelat i tv-shower som ”The Grammy’s”, ”The Oprah Winfrey Show” och ”Saturday Night Live” samt spelat för Barack Obama i Vita huset.

Roxx håller en mästarklass på Doo-Bop Club på lördag förmiddag. Några timmar senare intervjuas hon på Centralscenen.

– Jag är också glad över att Mikki Kunttu medverkar. Han har gjort väldigt många stora och intressanta grejer, säger Sandström om ljus- och screendesigner och scenografen som är en av de mest eftertraktade i Europa.

Även Kunttu är huvudperson i en så kallad spot on-intervju. Han håller en mästarklass på fredag.


I nuläget är cirka 100 kongresspass sålda. Sandström konstaterar att många köper pass under denna vecka. Det går även att köpa pass vid dörren då kongressen pågår.

Det ingår även konserter i Musik & talang. Under de senaste åren har kända namn som Lisa Miskovsky, Loreen och Von Hertzen Brothers gjort Musik & talang-konserter. Svenska trion Dirty Loops är största konsertnamnet i år.

– Vi har valt att ge lokala och finlandssvenska talanger utrymme på scen i år, säger Sandström.

Tre konsert-tips

  • Rickard Eklund. Singer/songwritern från Närpes som sjunger på dialekt och som fick en finlandssvensk hit med låten ”Finland”. I fjol blev ”Finland” vald till årets finlandssvenska låt på Musik & Talang. Plats: Doo-Bop club på fredag klockan 22.45
  • Dirty Loops. Den svenska trion är Musik & talangs största affischnamn på konsertfronten. Bandet tolkningar av hitlåtar präglas av egna beats, harmonier och Jonas Nilssons röst. Plats: Ritz på lördag klockan 21
  • Felicia. Hon är sångerska i Vasabandet The Heartbeat Band, men Felicia Eriksson är även aktuell som soloartist. Hon debuterade med en cover på Abbas ”Money, Money, Money” i fjol. Kort därefter släpptes singeln ”Window nr 9”. Plats: Doo-Bop club på lördag klockan 22.