NyhetsbildZoom
Båten på bilden tillhörde inte vikingakrigaren i Birka. Foto: Shutterstock

Bevisat: känd vikingakrigare var kvinna

FNB–TT-Matilda Träff -
Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet på vikingatiden. Det visar en studie från en av de mest omtalade gravarna i vikingastaden Birka i Sverige.

Birkakrigarens grav grävdes ut på 1800-talet och har fungerat som modell för hur gravar för professionella vikingakrigare såg ut. Det antogs att kvarlevorna var av en man, men en DNA-undersökning i en ny studie visar att det var en kvinna som begravts. Hon var omgiven av vapen, två hästar och brädspel som visar på att hon måste ha varit officer och arbetade med strategi.

Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare vid Uppsala universitet, som leder studien säger att upptäckten visar att vikingasamhället var mycket mer komplext än vår förutfattade mening.

– Det ger en djupare förståelse. När man pratar om människor från förhistorien så glömmer man bort att de var individer.

Enligt Charlotte Hedenstierna-Jonson var förmågan, snarare än kön, det viktigaste i tidigare samhällen.

– Även om jag tror att det var vanligare att män var officer, men fanns det en person som var lämplig så var könet mindre viktigt, säger Hedenstierna-Jonson.

"Folk hade lite svårt för det"

Birkakrigaren är inte ensam om att identifieras som kvinna. Två krigare från vikingatiden som grävdes fram i början av 1900-talet i Norge visade sig vara kvinnor efter att tester gjorts på skeletten.

– Det var en sensation när det upptäcktes, men inte konstigt. Men nu när vi började prata om att Birkakrigaren, som verkligen är en symbol, skulle kunna vara kvinna då hade folk lite svårt för det, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson.

Hon berättar att det började spekuleras i om hon kunde vara en symbol för en familj av krigare istället för att vara det själv.

– Det är intressant att vi är mindre villiga att tänka oss att krigare var kvinnor i dag än vad vi var år 1910.

Studien publiceras i American Journal of Physical Anthropology och är gjord av forskare från Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Aktia stänger tre kontor i Österbotten

Verksamheten vid Aktias kontor i Solf, Oravais och Nykarleby avslutas under det här året. Samtidigt förvandlas bankkontoren i Vasa och Jakobstad till såkallade kompetenscenter. Det är resultatet av Aktias samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild
Sport

Sparv och Skrabb med – här är kvaltruppen

FOTBOLL För första gången på länge blåser det lite medvind för fotbollslandslaget. Markku Kanerva väljer att rida på den vågen inför VM-kvalavslutningen i oktober.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan