Under den så kallade hamnfasen inför övningen hamnade två sjömän i går kväll i vattnet i örlogshamnen i Karlskrona. En av dem är bekräftad avliden, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Livräddningsinsatser genomfördes och de transporterades till Blekingesjukhuset, men det gick inte att rädda livet på en av dem. Anhöriga har underrättats via polska myndigheter.

"Jag vill uttrycka mina kondoleanser till den polska marinen. Våra tankar går till sjömannens familj och hans skeppskamrater ombord", skriver marinchef Jens Nykvist.

Den andre skadade mannen har fått lämna akutmottagningen men är kvar på sjukhuset, skriver blt.se. Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen, enligt tidningen.

Northern Coasts är en av de största årliga multinationella övningarna med marint fokus i Östersjöområdet. I år står Sverige som värd och övningen genomförs i södra och mellersta delarna av Östersjön. I övningen deltar bland andra Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada och Tyskland samt Nato-förband. Omkring 5 000 personer deltar.