Hjortdjurens aktivitet är stor särskilt under höstarna. Brunsttider gör att älgarna rör sig mera i september och oktober. Hjortarnas brunsttid infaller under senhösten. Hjortdjuren rör sig aktivt i gryning och skymning. Av den orsaken är det skäl för alla som rör sig på vägarna att vara uppmärksam då kvällarna blir mörkare, uppger Finlands viltcentral.

Före och efter solens ned- och uppgång lönar det sig att vara extra uppmärksam när du rör dig på vägarna. Om dimma och regn minskar sikten, lönar det sig att sänka hastigheten, så att det finns tillräckligt med tid för att reagera om ett djur kommer upp på vägen.


Sänk hastigheten på riskområden

Särskilt då du rör dig på älgvarningsområden ska du aktivt iaktta vägrenarna och sänka hastigheten. Ett älgvarningsmärke talar om att det på området finns risk för att stöta på ett hjortdjur. Ifall du ser en älg eller hjort på vägen eller i dess närhet, sakta genast in. Det är också bra att komma ihåg att flera djur kan röra sig tillsammans, så även om en individ redan korsat vägen kan det ännu komma fler djur efter den. Hjortdjursolyckor ska alltid anmälas till nödcentralen.