Problemen med Oriolas medicinleveranser är ännu inte över. Över 50 apotek väntade under helgen på att få sina leveranser, uppger Apotekareförbundet. Bedömningen bygger på de uppgifter som förbundet fått från apoteken.

Men i Vasa har de senaste dagarna förlöpt utan större problem, uppger man på Gamla apoteket som hade jour i helgen:

– Det har gått över förväntan, ingen kund har blivit lidande. Jag tror vi klarat oss bättre här än de gjort på andra håll i landet, säger apotekare Anja Borgmästars.

– Jag skulle säga att det är ungefär 20 procent av det vi beställt under veckan som inte levererats, men det är en grov uppskattning.

På måndag morgon anlände en ny leverans till Gamla apoteket och en ny väntas också på tisdag morgon.

Apoteken i Vasa har försökt gardera sig på förhand och har välfyllda lager, så det har inte funnits någon större risk för att mediciner skulle ta slut.

– Problem kan närmast uppstå när det handlar om mediciner som vi beställer in när vi får en beställning från en kund, och som man vanligtvis är van vid att kunna få till nästa dag. Förra veckan var det till exempel en kund som beställt en dyrare medicin som behövdes till den här veckan, så den kom med flyg i lördags.

På måndag morgon meddelade Oriola sina kunder att man försöker leverera alla beställningar före klockan 16. Efter det kommer förbundet att göra en ny utredning om läget.

Problemen med läkemedelsleveranserna började då Oriola tog i bruk ett nytt datasystem.