När handelslaget KPO ifjol förlängde öppettiderna i sina matvarubutiker märkte man att matsvinnet blev mindre. Nu gör man ytterligare en drive för att spillet ska minska.Från och med i dag måndag inför man en 60 procents kvällsrea på gulmärkta livsmedel under de sista timmarna som butikerna håller öppet. Gulmärkta produkter, det vill säga sådana vars datummärkning håller på att gå ut, säljs annars med 30 procents rabatt.

Kvällsreorna införs i Prisma-varuhusen, S-marketar och Sale-butiker varje dag under butikens sista öppethållningstimme. I Sale-butikerna och ABC-marketarna vid ABC-stationer börjar rean klockan 21 varje dag och pågår tills butiken stänger.

KPO:s branschdirektör Antti Paananen säger att det är viktigt för handelslaget att minska på matsvinnet, även om ett visst svinn ändå är oundvikligt.

– Vi försöker i första hand donera spillet till välgörenhet med hjälp av våra omkring 30 olika samarbetspartners. Om detta inte är möjligt går spillet till återvinning inom energiproduktionen, säger Paananen.

I dag måndag inleddes kampanjen Spillveckan och pågår fram till söndag. Syftet med kampanjen, som arrangeras av tidningen Kuluttaja, är att uppmärksamma konsumenterna på hur stort matsvinnet är och hur det kan minskas.