– Naturligtvis är det fortfarande möjligt att vi får in en massa ansökningar på en gång och systemet stockar sig, säger Horko.

Även Silja Silvasti, expert på socialpolitiska frågor vid Finlands studentkårers förbund, säger att läget ser bra ut.

– Situationen på FPA är under kontroll. Behandlingstiderna har legat mellan åtta och nio dagar.

I augusti ändrades reglerna så att även studenter omfattas av det allmänna bostadsbidraget. Tidigare betalades bostadsbidraget i samband med studiestödet.

Silvasti säger att studentorganisationerna tillsammans med FPA jobbat hårt för att få fram budet att ju tidigare man lämnar in sin ansökan desto snabbare får man beslut om bostadsbidrag.

– Till skillnad från studiestödet så är det allmänna bostadsbidraget dessutom förlåtande på det sättet att man kan ansöka om bidraget en månad i efterskott.

Ny definition av hushåll

Horko säger att definitionen av ett hushåll förändrats mycket då det gäller studenter och att omläggningen som väntat lett till många frågor.

Ett osäkerhetsmoment är att alla som bor i samma bostad räknas som ett hushåll där samtligas inkomster påverkar storleken på bostadsbidraget. Även här finns en lösning.

– Kollektivt boende är möjligt också med det allmänna bostadsbidraget men det förutsätter en annorlunda praxis med hyresavtalen. Studerande som delar på bostad kan göra upp separata hyresavtal.

Med separata hyresavtal ses hyresgästerna som egna hushåll så länge det inte handlar om äkta makar, sambor eller nära släktingar.