– Solen har gått upp och vi undersöker läget. Strömmen hölls på under hela stormen här längs östkusten. Det verkar inte vara någon större förstörelse i alla fall i vårt hus, säger Mäkilä i telefon på måndagsmorgonen lokal tid.

– Naturligtvis har träd fallit och det är översvämmat här och var.

Mäkilä har ännu inte kunnat undersöka skadorna utomhus eftersom utegångsförbudet fortfarande är i kraft. Hon kan se nedrivna trädgrenar från fönstren.

Tornadofara

Mäkilä bor på en och en halv timmes köravstånd från Miami. Under åren har hon upplevt flera stormar, men ingen har varit lika hotfull som Irma. Enligt de ursprungliga prognoserna väntades orkanen gå rakt över familjens bostadsområde som en fjärde eller femte kategoris storm.

– Då vi såg hur stor förödelse den orsakade i Karibien så förberedde vi oss på att husen översvämmas och gatorna översvämmas och att vi måste lämna vårt hem, säger Mäkilä.

Familjen hade redan sina evakueringsryggsäckar packade.

Stormen var som värst i Lake Worth under söndagseftermiddagen och -kvällen. Under den tiden gavs även flera tornadovarningar. Då uppmanade myndigheterna folk att söka skydd i sina skyddsrum.

Mäkiläs familj hade sitt skyddsrum i ett klädskåp. Det viktiga var att rummet inte skulle ha några fönster.

– Vi var i skyddsrummet fyra gånger, en halv timme åt gången, säger hon.

Det var första gången som hon tvingades söka skydd på det sättet.