I Florida och Karibien försöker man kartlägga skadorna, och översvämningarna fortsätter.

Kryssningsfartyg och flyg är på väg eller har redan anlänt till hårt drabbade öar i Karibien, för att hjälpa till med räddnings- och återuppbyggnadsarbetet efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området.

Öarna Saint Martin och Saint Barts har nära 80 000 invånare och de flesta har fått sina hem förstörda.

– Finns det fortfarande liv här? frågar sig 23-åriga Michelene Jean-Charles, boende på den av Frankrike och Nederländerna delade ön Saint Martin, enligt nyhetsbyrån AFP.

70 procent av infrastrukturen på den nederländska sidan, också känd som Sint Maarten, har förstörts, enligt myndigheterna. Nederländernas kung Willem-Alexander har tillsammans med landets inrikesminister Ronald Plasterk rest till Karibien för att överblicka räddningsarbetet.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron är på väg till området, och ska på Saint Martin på tisdag träffa Irmas offer och möta lokala myndigheter, enligt AFP.

Stängda flygplatser

I Florida är upp till fem miljoner hushåll och företag utan el, och en del kommer att få vänta i veckor på att få den tillbaka.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Hur stora skadorna är i delstaten kartläggs nu. Delar av storstaden Miami står under vatten. I turistorter som Marco Island har besöksnäringen helt bommat igen, även större hotell har evakuerats och stängts.

Internationella flygplatsen i Miami har fått betydande vattenskador, rapporterar CNN. Flygplatsen hålls stängd under måndagen och räknar med att komma i gång med begränsad trafik under tisdagen. Även de internationella flygplatserna i Orlando och Tampa är stängda.

Mildare version

Och även om vindarna nu börjar lägga sig är faran inte över.

– Det vi varit mest rädda för är de stigande vattennivåerna. Och det har vi ännu inte sett slutet på, säger Bob Buckhorn, borgmästare i Tampa, enligt AP.

Precis som under Katrina 2005 kan det bli översvämningarna som orsakar störst skador.

Och då fick ändå USA:s fastland en mildare version av Irma än de karibiska öarna.

– Det är en stor skillnad mellan en kategori tre och en kategori fem när den når land, säger meteorologen Ryan Maue till AP.

Florida kan tacka Kuba, som fick orkanen att tappa kraft och klassas ner innan den nådde fastlandet.

Från Kuba är rapporterna ännu bristfälliga, men regimen gick på måndagseftermiddagen finsk tid ut med att minst tio människor dödats.

På andra karibiska öar räknas till sammanlagt några tiotal dödsoffer. Även i Florida har några enstaka människor omkommit.

Tropisk storm

Ute över havet var Irma en femma, den högsta kategorin på Saffir-Simpson-skalan som används när de vanliga ovädersklassificeringarna inte räcker till. När ovädret nådde Florida var det som en kategori fyra-orkan. Och på måndagseftermiddagen finsk tid klassade orkancentret NHC Irma som en tropisk storm, men "fortfarande med vindstötar nära orkanstyrka".

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, meddelar Vita huset.

Irma rör sig nu längs Floridas västkust, upp mot sydvästra Georgia. Och ute på Atlanten laddar nästa oväder, kallat José, för att slå till mot Karibien.