Endast Paris och Los Angeles har anmält intresse för arrangemangen.

Planer som kom ut i offentligheten i juli gör gällande att Paris ordnar OS 2024 och Los Angeles 2028. Ingetdera värdskapet är ännu bekräftat men Internationella olympiska kommittén (IOK) talar varmt för möjligheterna med den här trepartsuppgörelsen.

– Att dela ut OS 2024 och 2028 samtidigt skulle vara ett gyllene tillfälle för IOK, Paris och Los Angeles. Vi förhåller oss inte lättsinnigt till situationen, skriver IOK på sin

sajt.

– Båda städerna skulle dra nytta av det här och det skulle förstärka den olympiska rörelsen i elva år, fortsätter IOK.

Under sommaren ska de tre parterna ha gjort upp om i vilken ordning städerna tar ansvar för arrangemangen. Om Los Angeles tar OS 2028 får Paris spelen fyra år tidigare. Samtidigt skulle Paris kunna fira att det var hundra sedan det var OS senast i staden.

I juli sade Los Angeles borgmästare Eric Garcetti enligt AFP att det skulle vara korkat av staden ifall den inte godkänner OS-värdskapet 2028. Därmed skulle Los Angeles ha elva år på sig att ordna stadens tredje olympiska spel. De föregående sommarspelen i Los Angeles var 1932 och 1984.

Samarbete och budgetkoll

Det har brukat vara flera än två städer som vill ha OS-arrangemangen, men en efter en hoppade Boston, Budapest, Hamburg och Rom av. De två som återstår kommer båda att utgå som vinnare.

– Det här är ett gyllene tillfälle för båda kandidaterna, som är verkligen entusiastiska och verkligen främjar den olympiska andan och de olympiska spelen på ett fint sätt, sade IOK:s ordförande Thomas Bach i juli.

Paris och Los Angeles planer har övertygat också vad gäller ekonomin – närmare bestämt den ekonomiska återhållsamheten. Båda är i enlighet med IOK:s 2020-projekt beredda att använda redan existerande arenor och tillfälliga utrymmen. Dessutom planerar städerna att samarbete genom att utbyta erfarenheter om att arrangera spelen.