Senast Sport vann en ligamatch mot TPS var den 15 januari 2015 med 4–5 i Åbo. Sport inledde den säsongen med fyra raka mot Åbolaget, men efter det har TPS – slutspel inräknat – vunnit elva matcher i rad mot Sport.

I Pitsiturneringen i början av augusti kryssade Sport 0–0 med TPS i gruppspelet varefter amerikanska anfallaren Sam Povorozniouk avgjorde straffläggningen, men sedan blev det stryk med 3–6 i finalen.

– TPS är ett snabbt lag som gillar att koppla grepp om spelet genom att styra rytmen i det. Vi måste spela behärskat, men också reagera modigt på spelets gång med hela femman, säger assisterande tränaren Sami Tervonen i Sports införsnack.

Sport har en bortaseger mot Pelicans och en hemmaförlust mot Lukko som saldo efter premiärhelgen i FM-ligan. Spelet i numerärt överläge ville sig inte alls och Sport har noll mål på sju försök i powerplay hittills.

– I powerplay handlar det om att göra de grundläggande grejerna tillräckligt bra – hur snabbt man öppnar spelet, hur man jobbar utan puck när motståndarna sätter press, hur mycket man skjuter och så vidare. Vi har lika mycket skicklighet på isen som vi hade under försäsongen då vi lyckades i powerplay, så vi kommer att producera bara vi höjer nivån, säger Tervonen.

Men riktigt lika mycket skicklighet har Sport inte på isen i kväll. Centern Joonas Komulainen saknas i laguppställningen. Det är oklart varför, men med tanke på att Komulainen haft stora skadeproblem de två senaste säsongerna lär nog beskedet om hans frånvaro mot TPS ge en och annan Sportsupporter skrämselhicka.

Under premiärhelgen var Komulainen Sports bästa poängmakare med 0+3, men han var också inne på fyra baklängesmål. Aleksi Ainali tar hans plats i mitten av andrakedjan.

Under ledning av nya tränaren Kalle Kaskinen inledde TPS säsongen med en 1–0-förlust i förlängning borta mot Lukko i fredags. Men i lördags fick regerande mästarna Tappara stryk med hela 6–2 i Åbo. Rutinerade backen Ilkka Heikkinen och vänsteryttern Jasper Lindsten var på spelhumör och bokfördes för 2+1 respektive 2+0.

Bägge spelar i TPS stabila förstafemma där Ilari Filppula är center, Tomi Kallio tar plats till höger och svensken Henrik Tallinder huserar bredvid Heikkinen.

Sports laguppställning:

1. Markus Nenonen – Ville Viitaluoma – Michael Parks

Oskari Manninen – Joni Tuulola

2. Tomi Körkkö – Aleksi Ainali – Olavi Vauhkonen

Markus Kankaanperä – Niklas Nevalainen

3. Joel Kiviranta – Antti Kalapudas – Sam Povorozniouk

Robin Salo – Ari Gröndahl

4. Tommi Tikka – Filip Riska – Mikko Laine

Erik Riska trettonde anfallare

Mv: Mika Järvinen (Rasmus Rinne)

Nedsläpp 18.30 i Åbo.