Fallet handlar om ett e-postmeddelande där man enligt misstankarna beordrade eller instruerade underlydande att behandla en beväring på ett diskriminerande sätt.

Kriminalinspektör Jari Nieminen på CKP säger att beväringen flyttades till andra uppgifter där hen ändå inte hann tjänstgöra eftersom hen avslutade sin beväringstjänst av andra orsaker.

Fallet går till åtalsprövning vid Riksåklagarämbetet till statsåklagare Jukka Rappe.

I förundersökningen utreddes e-postmeddelandets innehåll och huruvida det vidtogs några åtgärder där beväringen i fråga eller någon annan med dubbelt medborgarskap försattes i en olikvärdig ställning på grund av nationalitet eller etniskt ursprung. I utredningen förhördes bland andra den beväring som nämndes i e-posten.

Brottsrubriceringen var till en början diskriminering och tjänstgöringsbrott, men utredningen av den misstänkta diskrimineringen avslutades då man konstaterade att ingen diskriminering förekommit.

– Eftersom den brottsmisstänkta har bestridit dådet och ärendet inte kan anses vara klart på det sätt som lagen avser har huvudstabens chef beslutat att flytta över frågan till åklagaren för åtalsprövning, meddelade Försvarsmakten på tisdagen.

Centralkriminalpolisen genomförde förundersökningen tillsammans med huvudstabens brottsutredning.