Men bokföraren fick fortsätta storspela ända tills brottet började nystas upp i oktober 2012 då hon själv begärde att spelkontot skulle stängas.

Det här framgår i statsåklagare Tom Laitinens stämningsansökan som blev offentlig på tisdagen när Ålands tingsrätt höll muntlig förberedelse inför rättegången om i första hand grov penningtvätt som ska hållas i slutet av januari nästa år.

Pafs – Ålands Penningautomatförenings – förra vd Anders Ingves är åtalad tillsammans med Paf som representeras av nuvarande styrelseordföranden Åsa Ceder. Grunden till åtalet är enligt åklagaren att Ingves och Paf inte utredde varifrån den storspelande bokförarens pengar kom, att ingen anmälan gjordes till penningtvättcentralen förrän i januari 2012 och att bokföraren fick fortsätta spela.

Spelade bort hundratusentals euro

Bokföraren förskingrade pengar från femton av sina företagskunder under åren 2009–2012. Åtalet om grov penningtvätt gäller tiden 30 september 2009 till 22 oktober 2012 när brottet polisanmäldes.

Hon hade då förskingrat 819 000 euro av sina kunder och spelat bort pengarna på Pafs internetspel.

Av åklagarens stämningsansökan framgår att bokföraren fastnade första gången i Pafs radar för misstänkt spel i maj–juni 2011. I maj var insatsen 152 000 euro. Paf tog då kontakt med henne och frågade om hon hade sitt spelande under kontroll. Efter det fick hon fortsätta tills hon på hösten fångades av radarn på nytt.

Nu började Paf, fortfarande enligt åklagaren, utreda bokförarens ekonomiska situation. Men det dröjde ändå flera månader tills ärendet anmäldes till penningtvättcentralen och hon stoppades inte från spel.

Under dagens förberedelse hävdade Ingves försvar att en penningtvättsanmälan lämnades in också 2011. Åklagaren har dock inte fått något sådant besked från centralen.

Åklagaren yrkar på att den summa som bokföraren spelat för – drygt 2 miljoner som består av dels de förskingrade pengarna, dels de vinster som Paf delat ut till henne – ska förverkas till staten, alternativt att den förskingrade summan ska förverkas till staten som Pafs vinning för brottet.

Ingves och Paf nekar till brott. Målet avgörs av tre domare. Straffet för grovt penningtvättsbrott är fängelse i högst sex år.