Regeringen har nu svarat riksdagens konstitutionsutskott (KU) om hanteringen av skandalen. Ett svar som kan bli avgörande för om Alliansen väcker misstroendeförklaring mot Hultqvist.

Regeringen har nu lämnat in sina svar på KU:s frågor om hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterades i regeringskansliet. Det är detaljerade frågor om vem, när och hur samt hur regeringen agerade när den fick vetskap.

Svaren ger dock inte så mycket nytt utöver de uppgifter som redan har varit ute i medier och som olika statsråd har gett.

Just nu står försvarsminister Peter Hultqvist i fokus, eftersom han har ett misstroendehot hängande över sig och åtminstone Centerpartiet och Liberalerna har antytt att misstroendet kan strykas om nya uppgifter tillkommer som har betydelse för Hultqvist.

Sade inget

I svaret till KU bekräftas att försvarsminister Peter Hultqvist informerades av sina tjänstemän i mars 2016. Han får veta att det handlar om risker gällande Försvarsmaktens användande av kvalificerade skyddsidentiteter och civilt registrerade fordon. Han får samtidigt besked om att skadebegränsande åtgärder har vidtagits och att Försvarsmakten inte begärt några beslut eller åtgärder från regeringens sida. Han får också veta att Säpo (säkerhetspolisen) inlett en förundersökning.

Men han informerade aldrig statsministern, som får veta om IT-skandalen först i januari 2017.

I KU-svaret står:

"Med den kännedom som försvarsministern har om rutiner för informationsutgivning i regeringskansliet i frågor av detta slag utgick han från att informationen fanns på statsrådsberedningen."

Lägger ned?

Innan regeringen svarade sade Centerledaren Annie Lööf att Alliansen ska analysera och värdera svaret noggrant innan man ger besked om misstroendeförklaringen.

Enligt uppgift till TT är en möjlighet att Alliansen lägger ned hotet mot Hultqvist helt. Men det kan ta några dagar till innan det står klart om Alliansen skippar hotet eller kör vidare.

Sverigedemokraterna planerar dock att lägga fram misstroende mot försvarsministern och statsministern, oavsett vad Alliansen kommer fram till angående sitt hot mot Hultqvist.

Missbruk

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tror att Alliansen börjar få kalla fötter.

– Man drogs med av sin egen entusiasm att försöka fälla ministrar. Nu har man kommit på att det inte finns någon särskilt god grund för att fälla Peter Hultqvist. Jag önskar att de kunde bita huvudet av skammen och säga att vi gjorde ett misstag och Hultqvist får sitta kvar. Annars är det ett fullständigt missbruk av misstroendevapnet, säger Sjöstedt.

"Jobbar på"

Peter Hultqvist säger att han "jobbar på precis som vanligt" trots hotet om misstroendeförklaring. Han tycker att hotet är "fel från början" men att han inte kan påverka hur andra agerar.

– Jag har en planering för hösten och våren och jobbar på precis som vanligt, säger Hultqvist.

På frågan om han räknar med att sitta kvar på sin post svarar Hultqvist:

– Jag räknar inte med någonting.