NyhetsbildZoom
Varg. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Vargar med sändare dödas

FNB -
Tjuvjägare utser ofta vargar med sändare till byte, rapporterar Suomen Kuvalehti.

Mer än hälften av vargarna med sändare som jagats har dödats olagligt, framgår det av Johanna Suutarinens undersökning för hennes doktorsavhandling.

Av de 91 vargar med sändare som dog 1998–2014 dödades 52 olagligt, endast 29 jagades lagligt. Utöver dessa har 31 sändarvargar försvunnit spårlöst.

Informationen om vargarna har samlats in från halsbandens positioneringsuppgifter, dödsorsaksutredningar och vargforskare.

Resultaten publicerades för ett tag sedan i tidskriften Biological Conservation.

Suutarinen säger till Suomen Kuvalehti att hon hoppas att diskussionen om det förekommer tjuvjakt eller inte nu kan upphöra.

Antalet vargar har varierat i Finland från drygt 100 individer till 300 under de 20 senaste åren. Man misstänker att tjuvjakt förklarar den stora variationen.

Andra läser just nu

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

200 samlades för att prata om Travdalen

VASA Det som i dag är en travbana utan verksamhet kan om några år vara en byggarbetsplats i färd med att skapa Travdalen. På torsdagen fick allmänheten bekanta sig närmare med planerna och utbyta tankar under en gatufest på området i Sandviken.

Nyhetsbild
Lokalt

Lammen bara försvann

NYKARLEBY När Britt Nyman kom till hagen för att se till sina får möttes hon av en bedrövlig syn. Fyra låg döda och två lamm saknades.

Nyhetsbild
Ekonomi

Kampanj för elbil får kritik

Med alternativa bränslen kan bilägaren spara tusentals euro i skatt. Det är poängen med Trafis nya kampanj. Men den möter motstånd.

Nyhetsbild
Lokalt

Lon Pirkko har avlivats

KORSHOLM Det blev ett dramatiskt slut för lon i Norra Vallgrund. Veterinären eskorterades av polis.

Mest läst senaste veckan