NyhetsbildZoom
Flera fartkameror i Österbotten har fått tekniska problem under de senaste månaderna. Foto: Arkiv/Seppo Lammi

Polisen: Flera trasiga fartkameror i Österbotten

Linn Övergaard -
Flera övervakningskameror längs de österbottniska vägarna har drabbats av tekniska fel och har inte registrerat fortkörarna som normalt under de senaste månaderna. – Vi ligger bakom med cirka 30 procent men kamerorna repareras i snabbt takt, säger polischef Risto Lammi.

Det handlar om flera kameror som inte har fungerat som normalt under samma tidsperiod. Det märks i statistiken över antalet bilder som tagits på fortkörarna jämfört med i fjol.

– Vi har haft utmaningar i flera månader. Men det är fråga om flera olika fel, en del kameror har haft problem med elektriciteten, andra har haft datafel. Andra har bara gått sönder helt enkelt och behöver bytas ut, säger Risto Lammi, chef för Österbottens polisinrättning.

Enligt Lammi upptäcktes felen när kamerorna inte sparade lika många bilder som tidigare.

– Vi jobbar nu tätt tillsammans med polisens trafiksäkerhetscentral i Helsingfors för att övervakningen ska normaliseras i regionen.

I dag finns cirka 90 fartkameror i hela landet men deras antal kommer att öka. Lammi säger ändå att den viktigaste övervakningen sker på vägarna bakom ratten, inte på sidan om i vägrenen.

– Vår högsta prioritet är alltid trafiksäkerheten och att ingen ska skadas på vägarna, inte hur många bilder som fartkamerorna tar eller hur många fortkörningsböter som skrivs ut. Vi hoppas såklart också att bilister alltid följer hastighetsbegränsningarna och kör tryggt.

Enligt Lammi är det i nuläget fråga om ett par kameror som ännu inte blivit reparerade. Läget ska vara återställt senast vid årsskiftet.

Pohjalainen var först med nyheten.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

200 samlades för att prata om Travdalen

VASA Det som i dag är en travbana utan verksamhet kan om några år vara en byggarbetsplats i färd med att skapa Travdalen. På torsdagen fick allmänheten bekanta sig närmare med planerna och utbyta tankar under en gatufest på området i Sandviken.

Nyhetsbild
Lokalt

Lammen bara försvann

NYKARLEBY När Britt Nyman kom till hagen för att se till sina får möttes hon av en bedrövlig syn. Fyra låg döda och två lamm saknades.

Nyhetsbild
Ekonomi

Kampanj för elbil får kritik

Med alternativa bränslen kan bilägaren spara tusentals euro i skatt. Det är poängen med Trafis nya kampanj. Men den möter motstånd.

Nyhetsbild
Lokalt

Lon Pirkko har avlivats

KORSHOLM Det blev ett dramatiskt slut för lon i Norra Vallgrund. Veterinären eskorterades av polis.

Mest läst senaste veckan