NyhetsbildZoom
Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP). Foto: Mikael Nybacka

Skogsbeslut gick Finlands väg

Anna Sourander -
Kompromissförslag om skogsavverkning vann gehör i EU-parlamentet. – Resultatet är glädjande, säger parlamentariker Nils Torvalds (SFP) som varit med och utarbetat förslaget.

Skogens roll i EU:s klimatpolitik har diskuterats aktivt de senaste veckorna. Särskilt aktuellt har det varit med utsläpp och upptag av koldioxid från markanvändning och skogsbruk, förkortat LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry).

EU-kommissionens ursprungsförslag är ur finländsk synvinkel mycket problematisk. I det ursprungliga förslaget ligger fokus på redan gjorda avverkningar, vilket gör att de avverkningar som görs ser ut som en nettominskning av Finlands totala mängd skog. Det leder till att Finlands skogar inte alls ska betraktas som en kol­sänka, utan tvärtom som en utsläppskälla.

Med Europarlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) i spetsen utarbetades det fram en mer gynnsam kompromiss, som under dagens plenarsession i Strasbourg godkändes.

Ändringen tar fasta på kommande avverkning, vilket gör det möjligt för Finland att fortsättningsvis räkna skogen som en kolsänka trots att man ökar avverkningen.

– Resultatet är mycket glädjande. Vi lyckades skapa en kompromisslösning som både slår vakt om målsättningarna från klimatmötet i Paris och om våra ekonomiska intressen, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

Kompromisslösningen arbetades fram mellan Torvalds och rapportens föredragande Norbert Lins (EPP). Torvalds är mycket lättad att det i slutändan fanns förståelse för det finländska, nordiska och nordeuropeiska skogsbrukets särställning.

Skogens tillväxt i Finland är omkring 104 miljoner kubikmeter per år. Avverkningen är omkring 60 miljoner kubikmeter. De satsningar som just nu görs inom bioenergi väntas höja virkesuttaget med omkring 15 miljoner kubikmeter. Enligt Naturresurs­institutet Luke kan virkesuttaget ökas med 20 miljoner kubikmeter utan att skogens roll som kolsänka hotas.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Sparv och Skrabb med – här är kvaltruppen

FOTBOLL

För första gången på länge blåser det lite medvind för fotbollslandslaget. Markku Kanerva väljer att rida på den vågen inför VM-kvalavslutningen i oktober.

Nyhetsbild
Inrikes

Niinistö har samlat 156000 anhängarkort

UPPDATERAD 20000 anhängarkort krävdes för att Sauli Niinistö skulle få ställa upp i presidentvalet via en valmansförening. Nu har han samlat ihop 156000.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan