NyhetsbildZoom
Jari Aarnio. Foto: Antti Aimo-Koivisto

Hovrätten inleder behandlingen av Aarniohärvan

FNB -
På torsdagen inleder hovrätten huvudbehandlingen i narkotika- och tjänstebrottshärvan mot bland andra Jari Aarnio, tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis.

Först uppe är frågan om Aarnio hade ett sexförhållande med den prostituerade Saara under tjänstetid. Aarnio nekar till brotten.

Tingsrätten dömde Aarnio till tio års fängelse för grova narkotikabrott och grova brott mot tjänsteplikt. Enligt tingsrätten hade Aarnio bland annat hand om telefonerna som användes för att organisera handeln av tiotals kilo droger.

Aarnio hävdar att telefonerna användes av Helsingforspolisen för kontakter med informationskällor.

I augusti sade Aarnio till FNB att han kan komma att gå närmare in på verksamheten kring informationskällorna i hovrätten. Det skulle enligt honom dock förutsätta att en del av behandlingen sker så att vissa åtalade inte släpps in i rättssalen.

– Om hovrätten ordnar med sådana omständigheter att bara de rätta människorna är på plats så kan vi kanske gå in på detaljer. Om rätten inte gör det så kan vi inte avslöja mer om källorna.

Försvaret hävdar oklara omständigheter

Aarnios försvar hävdar att en stor del av åtalen som inte handlar om narkotika bygger på undermåliga vittnesutsagor. I sitt överklagande av tingsrättens dom lyfte försvaret fram omständigheterna där United Brotherhoods tidigare ledare Keijo Vilhunen och den så kallade Malmkvinnan Mari Romano berättat om Aarnio.

Vilhunen har upprepade gånger ändrat på sin beskrivning av uppdragen han fått av Aarnio. Under rättsprocessen sade han att han hittade på sin utsaga för att själv komma på fri fot. I besväret hos hovrätten har Vilhunen återgått till sin ursprungliga historia om Aarnio som uppdragsgivare. I boken Myrkky (fritt översatt Giftet, författare Aarnio och Vepe Hänninen) som gavs ut i augusti lät han än en gång fröstå att hans vittnesmål är påhittat.

Aarnio hävdar att författarna låtit Vilhunen granska kommentarerna i boken. FNB har inte lyckats nå Vilhunens försvar.

I fallet Romano bjöd polisen henne på drinkar före förhöret. Samma CKP-polis skickade kärleks-sms till Romano och köpte henne en scooter. Polisen i fråga har dömts för brott mot tjänsteplikt.

Tingsrätten ansåg att gåvorna inte påverkade Romanos vittnesmål. Både Vilhunen och Romano dömdes till fängelsestraff som Aarnios kumpaner.

Åklagaren yrkar en dom till för Aarnio

Åklagarens överklagande gäller ett tiotala personer. Då det gäller Aarnio yrkar åklagarsidan att han döms för ett fall av grovt narkotikabrott som förkastades av tingsrätten.

De övriga som dömdes av tingsrätten kräver att åtalen mot dem förkastas.

Aarnio har redan en dom på tre på tre år som vunnit laga kraft. Domen gäller Trevochärvan, där hovrätten konstaterade att Aarnio haft en dubbel roll i bolaget och i Helsingforspolisen, som köpte övervakningsutrustning av den. Enligt rätten var ägararrangemangen i bolaget hemliga. Även Vilhunen var inkopplad i Trevoc.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Aktia stänger tre kontor i Österbotten

Verksamheten vid Aktias kontor i Solf, Oravais och Nykarleby avslutas under det här året. Samtidigt förvandlas bankkontoren i Vasa och Jakobstad till såkallade kompetenscenter. Det är resultatet av Aktias samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild
Sport

Sparv och Skrabb med – här är kvaltruppen

FOTBOLL För första gången på länge blåser det lite medvind för fotbollslandslaget. Markku Kanerva väljer att rida på den vågen inför VM-kvalavslutningen i oktober.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan