Meri Wiikinkoski omgiven av sitt vinnande verk "Halo". Simo Serpolas soffa. Tapio Wirkkalas prisade lampor. Masaaki Kanai är chef för den japanska inredningskoncernen MUJI.

"Halo" vann på Habitare

Karin Sundström -
"Halo" är en mjuk och mörk plats som Meri Wiikinkoski skapat av svart sammet. Hon vann designtävlingen för unga som avgjordes på onsdagen.

Fyra unga designers hade tagit sig till finalen, där huvuddomaren David van Severen från Belgien utsåg Wiikinkoskis bidrag "Halo" till vinnare. Allmänheten kan bekanta sig med samtliga fyra finalister på design- och inredningsmässan Habitare som pågår på mässcentrum i Helsingfors fram till söndag kväll.

Meri Wiikinkoski studerar arkitektur på Aalto-universitetet i Helsingfors.

Uppdraget var att skapa något som ger en så intensiv upplevelse som möjligt.

De övriga finalisterna var Pasi Lehtinen och Vilja-Riina Erkamo med sitt bidrag "Black & Light", Kamomilla Sarajärvi och Liinu Kivioja med "Silta" samt Janne Pärssinen och Sami Markkula med "Loputon".

I mässcentrum ordnas samtidigt seminarier för proffs inom inredningsbranschen. Där finns också en mässa för antikviteter.

Masaaki Kanai som är generaldirektör för den japanska inredningskedjan MUJI är årets särskilt inbjudna gäst till Habitare. Kanai har fått i uppdrag att välja ut de produkter som han tycker är mest intressanta på årets design- och inredningsmässa. Bland de föremål som han fann mest intressanta, hittas bland annat en soffa av Simo Serpola och lampor designade av Tapio Wirkkala.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Aktia stänger tre kontor i Österbotten

Verksamheten vid Aktias kontor i Solf, Oravais och Nykarleby avslutas under det här året. Samtidigt förvandlas bankkontoren i Vasa och Jakobstad till såkallade kompetenscenter. Det är resultatet av Aktias samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild
Sport

Sparv och Skrabb med – här är kvaltruppen

FOTBOLL För första gången på länge blåser det lite medvind för fotbollslandslaget. Markku Kanerva väljer att rida på den vågen inför VM-kvalavslutningen i oktober.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan