NyhetsbildZoom
OS återvänder till Paris 2024 – efter en paus på 100 år. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Christophe Simon

Paris och Los Angeles vana OS-värdar

FNB–AFP -
Internationella olympiska kommittén har sällan stått inför en så lätt uppgift som när värdstäderna för sommar-OS 2024 och 2028 skulle utses i Lima, Peru.

Kvällens möte kom fram till den väntade slutsatsen att Paris ordnar de olympiska sommarspelen 2024 och Los Angeles fyra år senare.

Båda städerna har varit olympiska värdar två gånger tidigare och var inför mötets tänkta omröstningar ensamma sökande för de två evenemangen. Städerna kom till slut överens om ordningen, så det behövdes ingen omröstning.

Paris ställdes först i kön, åtminstone delvis i kraft av sina traditioner. Den franska huvudstaden var OS-värd 1924 och får nu fira hundraårsjubileum för de spelen. Finland var tvåa i medaljstatistiken med 37 medaljer 1924 – bara USA tog hem fler. Löparlegenden Paavo Nurmi tog många av sina största segrar just då.

Den franska huvustaden stod värd för OS även 1900.

– Det här är en stor seger och vi kommer att fira rejält, säger Tony Estanguet, chef för Frankrikes OS-ansökningar för 2024 och 2028.

Los Angeles ordnade OS 1932 och 1984. Staden på den amerikanska västkusten kommer att få lite mer OS-bidrag än Paris – som kompensation för att fransmännen tog plats först i kön. Los Angeles väntas få omkring 1,51 miljarder euro i stöd, medan Paris får 1,43 miljarder.

Miljardstöden räcker inte långt utan annan finansiering. Nyhetsbyrån Bloomberg, som specialiserar sig på ekonomi, bedömde för ett år sedan att Rio de Janeiros kostnader för sommar-OS blev omkring 11 miljarder euro.

Paris och Los Angeles lär kunna komma billigare undan, eftersom en stor del av de arenor som ska användas för OS redan existerar. Rio de Janeiro tvingades till både stora renoveringar och nybyggen.

I början av ansökningstiden för 2024 års OS visade Rom, Budapest och Hamburg också intresse för spelen. Då kostnaderna såg ut att skena i väg alltmer drog de sig ur en efter en, tills bara Paris och Los Angeles fanns kvar.

Följande sommar-OS går av stapeln 2020 i Japans huvudstad Tokyo.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Aktia stänger tre kontor i Österbotten

Verksamheten vid Aktias kontor i Solf, Oravais och Nykarleby avslutas under det här året. Samtidigt förvandlas bankkontoren i Vasa och Jakobstad till såkallade kompetenscenter. Det är resultatet av Aktias samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild
Sport

Sparv och Skrabb med – här är kvaltruppen

FOTBOLL För första gången på länge blåser det lite medvind för fotbollslandslaget. Markku Kanerva väljer att rida på den vågen inför VM-kvalavslutningen i oktober.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Vesalas svåra år

ANNONS FRÅN VEIKKAUS Sångerskan och låtskrivaren Paula Vesala har liksom många andra finländare lidit av skolmobbning. Hon är oroad över den mobbning som nu sker på sociala medier, eftersom den inte går att fly ifrån.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan