BBC rapporterar att sirenerna ljöd i regionen och invånarna uppmanades att ta skydd.

Roboten avfyrades från en plats nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det är andra gången på en månad som Nordkorea skjuter en robot genom japanskt luftrum.

Flög 3 700 kilometer

Enligt det japanska rundradiobolaget NHK flög missilen genom samma område som KN-17-robotarna i slutet av augusti. Enligt NHK avfyrades roboten cirka klockan sju lokal tid och nådde Japans luftrum nio minuter senare. Bland annat

ABC News rapporterade om NHK:s uppgifter.

Sydkoreas försvarsministerium uppger att roboten troligtvis flög cirka 3 700 kilometer och som mest nådde en höjd på 770 kilometer. Det skulle innebära att den flög högre och längre än den förra roboten som sköts över Japan.

Tidigare i september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest. Enligt Nordkorea självt skulle det ha varit en vätebomb som testades. Provsprängningen fördömdes kraftigt av omvärlden och FN införde nya sanktioner mot Nordkorea.

Som ett svar på sanktionerna svor Nordkorea på att effektivera sitt vapenprogram.

USA ber Kina och Ryssland påverka

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ber Kina och Ryssland att agera direkt för att få Nordkorea att besinna sig. Enligt Tillerson måste Kina och Ryssland visa att de inte tolererar ansvarslösa robotavfyrningar.

USA:s försvarsministerium Pentagon har bekräftat att Nordkorea skjutit upp en ballistisk medeldistansrobot. President Donald Trump är underrättad om situationen. (FNB–AFP)