I dag genomförs omröstningen – men utgången är i princip given: Stefan Löfven klarar sig.

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupps vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sade Paula Bieler i samband med en riksdagsdebatt i onsdags.

Hon hävdade att Löfven antingen ljugit, eller inte brytt sig, om vad han känt till eller hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterats i regeringskansliet. Och han har inte tagit sitt ansvar.

Statsministern tog det med ro.

– Att ett högerextremt parti vill ha bort en socialdemokratisk regeringschef, det är nog inte helt överraskande, sade Stefan Löfven.

Alliansen har meddelat att inget av de fyra partierna kommer att stödja ett misstroende mot Löfven. Moderaterna öppnar dock för att i ett senare skede begära misstroende mot honom.

– Vi tycker att det finns skäl att hålla frågan vid liv. Vi fortsätter följa frågan och efterfrågar svar från statsministern, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.

Misstroende

  • Riksdagen kan rikta misstroende mot statsministern eller enskilda ministrar.
  • För att en begäran om misstroende ska tas upp till omröstning krävs att minst 35 av riksdagens 349 ledamöter står bakom begäran.
  • För att en minister ska anses ha förlorat riksdagens förtroende krävs att minst 175 ledamöter, det vill säga över hälften, röstar för ett misstroende.
  • Sedan 1980 har en begäran om misstroende väckts nio gånger. Men ingen av dem har resulterat i att en minister har röstats bort av riksdagen. Däremot har två avgått inför omröstning.
  • I somras avgick inrikesminister Anders Ygeman (Socialdemokraterna) och infrastrukturminister Anna Johansson (Socialdemokraterna) sedan Alliansen, Sverigedemokraterna – och när det gällde Anna Johansson – även Vänsterpartiet, talade om att senare väcka misstroende.
  • Källor: Riksdagen, TT.