Det kan bli svårt att rädda kretssjukhusen, åtminstone vad jouren beträffar.Också vad dagkirurgin beträffar är situationen utmanande.

Det verkar som om myndigheterna skulle vilja behandla de kommunala och de privata sjukhusen utgående från samma spelregler också vad operationerna beträffar.

För de privata sjukhus som saknar jour, och kanske intensivvårdsavdelning, kan dock patientsäkerheten äventyras dels efter operationer dels efter ingrepp som krävt anestesi, speciellt om svåra komplikationer uppstår.

Samma gäller givetvis de kommunala kretssjukhusen.


Då tidtabellen för vårdreformen sköts frami juli, passade SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson på att dra en lans för att rädda dagkirurgin på Malmska kretssjukhuset i Jakobstad. Henriksson har också diskuterat frågan med Juha Rehulas efterträdare, nya omsorgsministern Annika Saarikko (C).

Nu får man hoppas att Henriksson inte kopplat ihop frågan om den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus med möjligheterna till fortsatt dagkirurgi på Malmska på ett sätt som undergräver centralsjukhusets möjligheter att fortsättningsvis få sin omfattande jour. Processen är ju inte i hamn ännu.


Under tidigare vändor i jourprocessen har man norröver hotat med Karlebykortet ifall Vasa inte fogar sig.

Med turerna kring barnträdgårdslärarutbildningen i färskt minne, då Henriksson blandade ihop sina roller som partiordförande och lokalpolitiker, väcks nu farhågor om att historien upprepar sig.

Det behöver ju inte vara så här, men det är också fråga om hur det ser ut.

Vi får ju verkligen hoppas att så inte är fallet, och att inga bytesaffärer görs bakom kulisserna.


Ser vi ur ett helikopterperspektiv på hur vårdreformen systematiskt centraliserar allt som kan centraliseras, är det inte mycket som tyder på regeringen skulle backa i frågan om nedkörningen av servicen i de flesta kretssjukhusen.

Vad den omfattande jouren beträffar är det bra att komma ihåg att expertorganisationerna Sitra och THL (Institutet för hälsa och välfärd) ansåg att Vasa centralsjukhus hör till de centralsjukhus som ska ha omfattande jour.

Regeringens politiska maktspel resulterade dock i att Vasa, åtminstone i detta skede, lämnades utanför, trots att det inte skulle ha blivit dyrare att erbjuda omfattande jour också i Vasa.


Efter märkliga turer i grundlagsutskottet och riksdagens social- och hälsovårdsutskott, desinformation av ledandetjänstemän på ministeriet, och trots att president Sauli Niinistö dikterade ett tillägg till jourförordningen där han utgick från att ansvarig minister med tjänstemannaansvar på förhand bör se till att den språkliga servicen fungerar på de orter omfattande jour erbjuds, har regeringen Sipilä envist vägrat gå med på en rättvis och ändamålsenlig lösning.

Jourreformen är en del av vårdreformshelheten. Som Anna-Maja Henriksson säger i ett pressmeddelande (7.7) borde den aldrig ha behandlats skilt från den övriga helheten. Nu när valfriheten bereds på nytt skulle det enda rätta vara att också se över jourreformen.


Vi har nu en regering som försvagats efter Sannfinländarnas splittring. Den har nu endast en knapp majoritet i riksdagen och har redan nu förlorat mycket av sin trovärdighet.

Frågan är om regeringen överlever till mandatperiodens slut på egen hand. Det kan det uppstå situationer där regeringen behöver hjälp av några oppositionspartier för att få igenom en del av de planerade reformerna.

Därför kvarstår fortsättningsvis möjligheterna till omfattande jour vid centralsjukhuset i Vasa.

Politisk prestige har hittills hindrat en 12+1 lösning, men så länge loppet inte är kört kan det vara farligt att äventyra möjligheterna till ett rättvist jourbeslut genom att skapa sprickor i en i övrigt enhetlig fasad.