– Jag har just diskuterat med Regionförvaltningsverket. På torsdag morgon klockan nio ska lon Pirkko avlivas, säger Markku Harju. Lon hittades i Urais natten mellan söndag och måndag. Då räddade Mellersta Finlands djurskyddsförening vilda katter på orten. En av deltagarna såg en katt som verkade ha något fel på benet och fångade in den.

– Då märkte hon att det var en lo som hade brutit tassen, säger Harju.

Polisen gav rådet att skjuta lon på plats och ställe, men veterinären rekommenderade att eftersom djuret var i sådant skick att det kunde flyttas så vore det bäst. Därför kontaktades Markku Harju som kom och hämtade lon.

– Vi gav den medicin och antibiotika. Den är nu livlig, den klättrar upp längs väggarna och äter flera kilo kött per dag. Den kunde överleva även om vi skulle vara tvungna att amputera dess brutna ben. Katter klarar sig med tre ben, säger han.

Men lagen och byråkratin kommer emot.

Harju har inte tillstånd att hålla lodjur på sin gård. Lodjur hör dessutom till de djur som enligt lagen inte får släppas ut i naturen om de varit nära människan. Den kan inte heller tas till Etseri djurpark.

Så egentligen är du tvungen att avliva ett helt friskt djur?

– Ja. Nå, helt frisk kan Pirkko inte bli men den klarar sig. Så är det i lagens Finland, säger Harju.

– Jag tar emot alla djur som kommer hit. Jag vet inte på förhand vilka djur som kommer. Därför är det helt dumt att påstå att jag måste ha tillstånd för detta. Det är synd, säger Harju.

Vasabladet har sökt länsveterinär Matti Nyberg för en kommentar. Iltasanomat var först med nyheten.