Dödssiffran efter orkanen, som på nytt nått kategori tre, är nu minst 33, men befaras stiga.

I Puerto Rico, som drabbades hårt av orkanen, försöker myndigheterna hjälpa de drabbade, som är fångar i sina hem utan el, rent vatten, mat och läkemedel. Orkanen och översvämningar spolade bort vägar och slog ut el- och telefonnätet.

I delar av Puerto Rico väntas en meter regn i efterdyningarna från orkanen. Regnet för med sig stor risk för jordskred. Det kan ta upp till ett halvt år innan elnätet har återuppbyggts.

Situationen förvärras av att Puerto Rico, som tillhör USA, var i stora ekonomiska svårigheter redan innan orkanerna Irma och Maria. Ön är i praktiken i konkurs. På torsdagen utlystes ön till ett katastrofområde vilket möjliggör hjälp från de federala myndigheterna. Den hjälpen behövs eftersom Puerto Rico sedan tidigare har skulder på 74 miljarder dollar.

Inget vatten ingen el

Även på Doiminica är skadorna massiva. Öns premiärminister Roosevelt Skerrit sade att Dominica, som har 72 000 invånare, är så gott som totalförstört. Alla byar och vägar har lidit skador.

– Vi har inget vatten, ingen el och mycket begränsade kommunikationsmöjligheter, sade Skerrit.

Skerrit vädjar om helikoptrar så att hjälp kan föras till avlägsna byar.

– De här orkanerna blir allt starkare. Och vi måste nu verkligen förstå att de här frågorna är stora orosmoment på små öar. Vi är mycket sårbara, sade Skerrit.