Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen säger att läget utvärderas hela tiden.

– Men det är inte motiverat att föra en offentlig debatt om detaljerna i säkerhetsarrangemangen, sade han.

Säkerhetsdiskussionen fick ny fart på fredagen då två män med utländsk bakgrund knivhögg sig själv på riksdagshusets trappa på fredagen.

SDP:s Antti Lindtman säger att det skulle vara bra med en ny säkerhetsuppskattning. Han skyndar sig att tillägga att öppenheten inte får kompromissas.

– Vanliga medborgare måste ha möjlighet att besöka riksdagshuset.

Vänsterförbundets Aino-Kaisa Pekonen säger att den nyrenoverade riksdagshuset nu har förbättrad kontroll över hur man kommer och går. Hon nämner de nya dörrarna som endast släpper in en person i taget.

Flera gruppordförande anser att den interna kommunikationen borde förbättras. De säger att det inte är bra att de som arbetade i riksdagshuset på fredagen fick veta om händelserna genom nyheterna.

Inget stöd för Packaléns förslag

Den sannfinländske riksdagsledamoten Tom Packalén föreslog på fredagen för Yle att riksdagen borde få beväpnade vakter. Sannfinländarnas gruppordförande Leena Meri uppger genom e-post att gruppen inte diskuterat förslaget närmare.

– Alla kan ha olika åsikter i frågan. Jag skulle kanske inte genast börja kräva beväpnade vakter utanför huset, säger hon.

Riksdagens säkerhetschef Jukka Savola konstaterar att riksdagen har ett fungerande samarbete med Helsingforspolisen. Savolas inställning till Packaléns förslag är negativt om riksdagsledamoten hänvisade till att beväpna riksdagens personal.