Orsolya och maken Erlend Haarberg är frilansande naturfotografer­ som specialiserat sig på landskap och djurliv i Norden. Orsolya Haarberg letar efter det ovanliga i naturen – som överraskande detaljer­ ­eller oväntade situation.

De har fått många pris i internationella fototävlingar, till exempel Wildlife photographer of the year. Deras arbeten från Island, norska kusten och Laponia världsarvsområde har publicerats i National Geographic Magazine. Hon håller två före­läsningar, ”Island – kontrasternas land” och ”Laponia – storslagen stillhet”, på festivalen.

Endagsfestivalen arrangeras av foto­klubben Knäppisarna, i sam­arbete med Korsholms vuxen­institut.

Camilla Noresson, från Malmö, är den andra utländska föreläsaren på festivalen. Hon föreläser med ­rubriken ”Med känsla, engagemang och kärlek till naturen”.

Tommy Vikars, från Norrnäs i Närpes, håller föreläsningen ”Landet ingen såg”.

Vikars är också en prisad naturfotograf. Han har bland annat utnämnts till ”Årets naturfotograf i Europa 2012” i tyska naturfotografernas förening Gesellschaft Deutscher Tierfotografen (GDT) .

Bokaktuella Johan Geisor, från Karperö, håller en föreläsning som har samma titel som den färska ­boken – ”De osynliga fåglarnas skog”. Geisor har fotograferat i skogslandskap i Karperö och Singsby.

Övriga föreläsare är Benny West, från Ytter­esse, och Johan Strand, från Kvevlax.

Anmälan görs till Korsholms vuxen­institut.