Det måste bli lättare att kunna åtgärda vargstammar som är för stora regionalt. Det kräver riksdagsledamöterna Mats Nylund (SFP), Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP) i ett skriftligt spörsmål.

Med spörsmålet vill de tre uppmärksamma såväl jord- och skogsbrukministern som Finlands viltcentral på problemen med beviljandet av jaktlicenser samt med de otillräckliga anslagen för rovdjursstängsel och ersättningar för skador orsakade av varg.

– Människors oro måste tas på allvar. När vargstammen breder ut sig till bebodda och husdjurstäta områden blir det allt viktigare att få jaktlicenser så att problemindivider kan elimineras snabbt. Det måste också finnas pengar för både förebyggande åtgärder och ersättningar för uppkomna skador, säger Thomas Blomqvist i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamöterna framhåller att tilltron till viltförvaltningens goda vilja och syfte i vargfrågor i Österbotten och Västnyland inte är särskilt stor i dagsläget, och att det här "kan leda till desperation om åtgärder inte vidtas". I spörsmålet frågar de därför vilka åtgärder ministern tänker vidta för att förebygga skador som orsakats av varg och ersätta dem när de uppstår.

– Vi förutsätter att Jord- och skogsbruksministeriet i skyndsam ordning vidtar lämpliga åtgärder för att skydda både djur och mänskor. Nuläget är ohållbart, säger Nylund.

Jord- och skogsbrukminister Jari Leppä (C) måste ge sitt svar på frågorna i spörsmålet inom 21 dagar.