Äldre människor kan också producera konst. Det vill Vasa stads kulturcenter, Seniorcentret och Folkhälsan starkt betona under den nya kulturfestivalen Armas.

– Vi vill lyfta fram de äldres egen konst och visa att man kan vara väldigt aktiv fast man har fyllt 65, säger Leena Nyqvist, kulturplanerare på Vasa stad.

Armas-festivalen, som ordnas för första gången, är en del av det officiella programmet under jubileumsåret för Finlands självständighet. Det är en tre dagar lång gratisfestival med allt från sång och dans till gymnastik och frågesport.

Festivalen inleds måndagen den 2 oktober på Berghemmet. Förutom en hel del musikuppträdanden - av både barn och seniorer - visar den 82-åriga författaren och poeten Helmi Nilsson upp sin produktion. Det finns också möjlighet att pröva på allt från tovning till repslagning och hjärngymnastik.

På tisdagen flyttar festivalen till Rewell Center. Där ordnas också olika typer av sång- och dansuppvisningar. Vid lunchtid bjuds de 300 första pensionärerna på Hela Finland tackar-kaffe om de visar upp sitt pensionärskort. Det är en av de många tackfester som ordnas runt om i landet under jubileumsåret.

– Det görs för att tacka de generationer som har fört landet framåt, säger Nyqvist.

I Rewell Center kommer också en barnkör och en seniorkör att uppträda tillsammans. På festivalens sista dag ordnas programmet i Folkhälsanhuset i samarbete med KulturÖsterbotten. Där fortsätter man på temat "Äldre kan".

– Programmet görs av äldre till äldre. Det blir musik, sång och dansuppvisningar. Man får också pröva på allt från teater och musik till att slynga band och måla stenar, säger Pia Nabb på Folkhälsan.

Folkhälsan ordnar också en historisk frågesport och en digital vandring runt Vasa torg med hjälp av surfplattor.

– Och så blir det vernissage. Flera grupper med äldre människor har målat och skapat konst under våren. Det kommer folk från både Närpes och Jakobstad och visar upp sina alster.

Om det går bra kan festivalen få en fortsättning, säger Leena Nyqvist.

– Det ska bli roligt att se hur den tas emot.

Här finns hela programmet.

Armas-festivalen

  • Ordnas 2-4 oktober på tre ställen i Vasa: på Berghemmet, i Rewell Center och i Folkhälsanhuset.
  • Är en del av det officiella programmet under firandet av Finland 100 år. Beskyddare för festivalen är presidentens fru Jenni Haukio.
  • Arrangörer är Vasa stads kulturcenter, Seniorcentret och Folkhälsan.
  • Hela programmet finns på Vasa stads hemsida.