Totalt fanns det 9558 arbetslösa arbetssökande i Österbotten i slutet av förra månaden, visar siffror från sysselsättningsöversikten som Närings, trafik och -miljöcentralen sammanställt. Det är 1711 färre än för ett år sedan. Jämfört med juli månad har minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 1750 personer.

Nationellt sett uppvisar Österbotten positiva siffror i arbetslöshetsstatistiken, andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM­centrals område är igen den lägsta på hela fastlandet, 8,1 procent. Motsvarande siffra i Södra Österbotten är 8,3 procent och i hela landet 11,0 procent.

Antalet arbetslösa minskade mest i Vasa, Karleby och Jakobstad

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i alla kommuner inom Österbotten förutom i Lestijärvi.

Antalet minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var störst i Lestijärvi 12,0 procent , i Vasa 10,4 procent och i Kaskö, 10,1 procent. Arbetslöshetsgraden i Karleby var 9,3 procent och i Jakobstad 9,6 procent.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var lägst i Larsmo 2,9 procent, i Pedersöre, 3,5 procent och i Nykarleby, 4,3 procent.

Jämfört med året innan har antalet lediga arbetsplatser ökat totalt med 175 platser.

Färre unga går utan arbete

Både antalet långstidsarbetslösa och arbetslösa ungdomar minskar i hela regionen.

I slutet av augusti fanns det 2870 långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år. Detta är 264 färre än ett år tidigare och 77 färre än under föregående månad.

I slutet av augusti fanns det 1 356 arbetslösa arbetssökande under 25 år, vilket är 385 färre än vid motsvarande tidpunkt i fjol och 297 färre än under föregående månad. Antalet arbetslösa arbetssökande minskade också i åldersgruppen 25­-29 år, med 304 personer jämfört med situationen året innan.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade också i alla andra åldersgrupper. Mest arbetslösa arbetssökande fanns i åldersgruppen 60-­64 år, det vill säga totalt 1 395 arbetslösa. Antalet arbetslösa över 50 år var 3408, det vill säga 336 färre än för ett år sedan.

Se de färskaste arbetslöshetssiffrorna från din hemkommun!