Vapaavuori har därför kallat samman de 21 till befolkningsmängden största städerna för att planera en ny form av samarbete. C21, som gruppen ska kallas, möts första gången den 5 oktober i Helsingfors. Ett centralt tema är att tillsammans främja städernas intresse i de kommande vård- och landskapsreformerna.

Det betyder att städer från hela landet skulle ingå, däribland Vasa. Nedre gränsen för ett medlemskap är 50 000 invånare.

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus har riktat hård kritik mot Vapaavuoris initiativ, som de betraktar som ett hot mot landsbygdens möjligheter att överleva i framtiden.

Städerna måste sträva efter bästa möjliga konkurrens- och dragningskraft. Men en stark storstadspolitik inte får innebära att glesbygden glöms bort. Det får inte vara motpoler. Storstäderna har stor betydelse som ekonomiska lok för hela landet, så om det går bra för dem så borde det samtidigt ge resurser för att utveckla landsbygden och områdena utanför tätorterna.

År 1993 förenades Kommunförbundet, det dåtida Stadsförbundet och fem andra organisationer till ett kommunförbund.

Knappast är nu Vaapavuori ute efter att grunda ett nytt stadsförbund.

Snarast är han väl ute efter att förbättra städernas intressebevakning i ett forum utan tung byråkrati. Vapaavuori har också om Kommunförbundets verksamhet konstaterat att ”om man representerar alla, kan det ibland gå så, att man inte representerar någon” (HS 14.9).