Den som trodde att politisk ideologi inte längre avspeglar sig i praktisk politik får nu tänka om. Statsminister Juha Sipilä (C) medgav i Yles A-studio förra veckan att (höger)regeringens åtgärder drabbat låginkomsttagare värst.

En utredning från Finansministeriet visar nämligen att det aktuella budgetförslaget väntas minska den disponibla inkomsten för den fattigaste tiondelen av hushållen med 37 euro per månad.

De allra rikaste kan däremot få upp till 400 euro extra att röra sig med. Sipilä erkände att uträkningarna stämmer. Regeringen har gjort rika rikare och fattiga fattigare.


Enligt SDP:s ordförande Antti Rinne har regeringen har gett speciellt höginkomsttagare skattelättnader. Det finns en skogsgåvoskattslättnad för storskogsägare, skattelättnader på miljonarv och företagaravdrag som ger företagare och yrkesutövare i de två högsta decilerna (inkomstgrupperna) över 75 miljoner euro av de 120 miljoner som används för det här.

Det ska nu bli intressant hur de växande inkomstklyftorna kommer att avspegla sig opinionsundersökningar och val. Vilket parti klarar av att fånga upp småfolkets röster?


I slutet av förra veckan visade Helsingin Sanomats undersökning (23.9) att SDP nu är det näst största partiet eftersom väljarstödet stigit till 17,8 procent.

Samtidigt har De grönas väljarstöd sjunkit från 17,5 till 16,7 procent, och Vänsterförbundets stöd till 7,9 procent.

Störst är fortfarande Samlingspartiet. Partiets väljarstöd har stigit till 21,1 procent från 20,7 procent. Centern fortsätter däremot att backa och har nu ett väljarstöd på 16,1 procent mot 17,3 procent i föregående gallup.

Sannfinländarnas väljarstöd har däremot ökat till 9,2 procent samtidigt som utbrytarna i Blå framtid har fått se sitt väljarstöd sjunka till 1,3 procent.


Sannfinländarnas tidigare ordförande Timo Soini marknadsförde partiet som ett arbetarparti utan socialism. Nu är Soini och hans minister- och riksdagskollegor i Blå framtid mitt i en ökenvandring och försöker förtvivlat bland gamla Landsbygdspartister samla in de 5 000 namn som behövs för att grunda ett nytt parti.

Samtidigt har de ”nya” Sannfinländarna skärpt sin invandringskritiska profil och lyckats återvinna en del väljare som sålunda, efter att ha väntat för att se vart utvecklingen för partiet, valt Halla-aho fram om Soini.

Det ska därför mycket till för att Soini och hans gäng politiskt ska överleva följande val.


Vi har därför många hemlösa väljare, som tidigare röstat främst på Sannfinländare men också SDP, som försöker identifiera ett parti som bevakar den lilla människans intressen.

Samlingspartiet och Centern har inte gjort det, inte heller arbetarpartiet utan socialism gjorde det. De gröna har höjt profilen, men samtidigt blivit otydliga i sin profilering. Ideologiskt borde det bädda för SDP, men åsikterna om Antti Rinne möjligheter att lyfta SDP delar partiet.