Raanta flyttade från New York Rangers till Arizona Coyotes under sommaren och väntas spela uppemot 60 matcher i grundserien.

I Rangers stod Raanta i skuggan av Henrik Lundqvist, men kom ändå upp i 30 matcher förra säsongen. Det är hans mest aktiva NHL-säsong hittills och matchmängden sköt i höjden då Lundqvist var skadedrabbad.

Raanta jämförs nu med Cam Talbot, som spelat utmärkt i Edmonton Oilers efter att tidigare ha varit reservmålvakt för Lundqvist i Rangers.

Lugn målvakt

Coyotes målvaktstränare Jon Elkin har höga förväntningar på Raanta.

– Jag tror han är redo för mer belastning, det är han garanterat, säger Elkin.

– Jag tycker han visat rejält med stabilitet under de två senaste säsongerna som reserv. Han är redan 28 år gammal och har gott om erfarenhet. Att vara startande målvakt kräver rutin och det tycker jag han har, säger Elkin på lagets webbplats.

Raanta har på fyra säsonger i NHL kommit upp i 94 matcher. Räddningsprocenten är 91,7 och han har släppt in 2,32 mål i snitt per match. Förra säsongen var statistiken bättre än så – 92,2 procent och 2,26 mål.

Coyotes huvudtränare Rick Tocchet gillar Raantas lugna stil.

– Jag gillar lugna målvakter. Han hoppar inte omkring i målgården. Det är lättare att spela försvarsspel runt målet med lugnare målvakter, säger den före detta NHL-anfallaren Tocchet.

Målvaktstränaren Elkin ser Raanta som en atletisk målvakt som är placeringssäker och tålmodig.

– Och när de tre sakerna läggs ihop har man en ganska bra målvakt.

Raanta räknar med att det kan bli lättare att spela 60 än 30 matcher på en säsong.

– På sätt och vis är det lättare att spela mer matcher. Man kommer in i rytmen, går bara ut och spelar. Som reserv är det ett svårt liv ibland. Man spelar en match och sitter på bänken i fem, sex matcher och hinner tänka på en massa konstigt och på dåliga saker från tidigare matcher, säger Raanta.

Han vill inte spekulera för mycket om den kommande säsongen.

– Det lönar sig inte att tänka för långt in i framtiden. Ett skott och en match åt gången gäller, säger Raanta.