– Folkomröstningen måste ogiltigförklaras och en dialog inledas inom ramen för författningen. Vi kommer aldrig att hålla samtal utgående från resultatet i folkomröstningen, säger al-Abadi.

– Vi kommer att införa irakisk lag i hela regionen Kurdistan enligt konstitutionen.

Resultatet i måndagens omröstning har ännu inte tillkännagetts men kurderna väntades rösta överväldigande ja till självständighet.

Pressen har ökat på kurderna sedan omröstningen, inte bara från Bagdad utan också från Turkiet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gjort klart att landet när som helst kan stoppa oljeleveranserna från irakiska Kurdistan till omvärlden.

Det irakiska parlamentet bad i dag premiärminister al-Abadi sända trupper till den kurdiskkontrollerade regionen Kirkuk och ta kontrollen över oljefälten där, rapporterar Reuters.

Libanon och Egyptens nationella flygbolag meddelade i dag att de stoppar sina flyg till och från Kurdistans huvudstad Arbil på begäran av de irakiska myndigheterna. Flygtrafiken stannar på fredag.

Iraks regering har hotat att stoppa alla internationella flyg till och från Kurdistan på grund av folkomröstningen.

Även USA har varnat för att folkomröstningen ökar instabiliteten i regionen.

– USA är djupt besviket över att Kurdistans regionala regering beslutade att genomföra en ensidig folkomröstning om självständighet, sade det amerikanska utrikesministeriets taleskvinna Heather Nauert i ett uttalande tidigare i veckan. (FNB–AFP)