Vid ett noga iscensatt möte i mässhallen Farm Bureau Building i Indianapolis i Indiana väntas Trump utlova en sänkning av bolagsskatten från dagens 35 procent till 20 procent, samt sänkta inkomstskatter – inte minst för rika amerikaner, rapporterar nyhetsbyråer. Det är oklart hur skattesänkningarna ska finansieras.

Balansgång

Men vissa populära avdrag kommer försvinna och minimiskatten höjs från tio till tolv procent, skriver tidningen The New York Times. Åtgärder för att beskatta bolag som sitter på vinster utomlands kommer också att vidtas. Och så väntas lägre skatt för en viss typ av småföretag, som påminner om enskilda näringsidkare. Deras ägare har fram till nu betalat "vanlig" inkomstskatt på drygt 39 procent, vilket Trump vill sänka till 25 procent.

Det råder inget tvivel om att Trump står inför en svår balansgång. Å ena sida vill han tillmötesgå förmögna republikaners krav på lägre skatt, å andra sidan vill han inte framstå som om han lagt sig för de rikas krav inför de vita arbetare som gav honom valsegern. Förespråkare säger att reformen kommer att gynna amerikanska bolag genom förenklade regler, vilket kan sätta fart på tillväxten.

Hur finansiera?

Skattereformen har tagits fram av det republikanska ledarskapet i senaten och representanthuset i samarbete med Vita huset. Men skrivningen rapporteras innehålla få detaljer. Bland annat måste kongressens politiker nu förhandla om hur skattesänkningarna ska finansieras.

Trumps eget parti Republikanerna är djupt splittrat, men i stort behov av att lyckas driva igenom ny lagstiftning – inte minst sedan ytterligare ett försök att riva upp sjukförsäkringssystemet Obamacare misslyckats.