– De flöt med magen mot skyn, alla i dåligt skick. Vi trodde först att de dött för ett par dagar sedan eftersom en del av dem såg så färska ut, säger Manninen.

– Vi började plocka upp dem från vattnet och en av dem kippade efter andan i luften. Den stank.

Manninen dödade de böldtäckta gäddorna med en kniv för att göra slut på deras plågor.

– Jag vill aldrig mera se en gädda i lika dåligt skick men jag befarar att det finns fler av dem i sjön.

Orsaken knappast kemikalier

Littois träsk blev rikskänt i maj då den övergödda sjön behandlades med kemikalier och blev kristallklar. Minst fem ton braxen dog som följd av vattenbehandlingen.

Efter att Manninen lagt ut bilder på de sjuka gäddorna i Facebookgruppen Hauenkalastajat började många misstänka ett samband mellan kemikaliebehandlingen och gäddornas bölder.

Harri Helminen, specialsakkunnig vid miljöskyddsenheten vid Egentliga Finlands Närings-, trafik- och miljöcentral tror inte att den kemikaliska vattenreningen är orsaken till gäddornas sjukdom.

– Jag ser ingen koppling. Det här är något som sker i många sjöar. Det handlar om en fisksjukdom. Bilderna tyder på att gäddorna drabbats av vattenmögel.

Gäddorna har eventuellt först drabbats av en sjukdom som orsakar sår. Sår är ofta en grogrund för vattenmögel och fenomenet är vanligt hos många fiskarter, säger Helminen.

– Om detta hade skett någon annanstans än i Littois träsk skulle ingen ens ha lagt märke till det.

Zoom

Foto: Juuso Manninen


Klart vatten kan ha lett till stress

Nu ska frivilliga fånga fisk i Littois träsk och skicka dem till Evira för provtagning.

Jukka Heikkilä, ordförande för förvaltningsnämnden för delägarna i Littois träsk, tror också att gäddorna drabbats av vattenmögel.

Dessutom berättar Heikkilä att man misstänker att fiskarna i Littois träsk varit stressade efter att vattnet förvandlades från grumligt till klart.

– Det här är naturligtvis spekulationer, men fiskarna har blivit rätt så aggressiva då de börjat se varandra. De har angripit och bitit varandra.

Fiskare har rapporterat om fisk som saknar bitar av stjärten eller har löst hängande fenor.

– En hel del småfisk dog i våras så det kan också råda näringsbrist. Om en annan rovfisk då kommer för nära så visst blir fiskarna stressade, något som ofta i kombination med en yttre retning kan ge upphov till vattenmögel.