Han är forskningschef på Finlands centrum för etik inom idrotten, FCEI.

Ikonen uppger per telefon för FNB att han lovat klubben att inte gå ut med namnet på den. Klubben kontaktade Bollförbundet och FCEI på eget initiativ och reagerade inte på erbjudandet, uppger han.

– Det här motsvarar fallet Atlantis, som behandlades under sommaren. Kontakten togs på samma sätt. I förslaget har det talats om betydande summor för ett division 2-lag. Jag vet inte hur allmänt det här är, men det händer säkert också för andra finländska lag.

Herrtvåan är en serie som konstant ligger i farozonen för matchfixning, eftersom spelarna i allmänhet är amatörer, men spelbolagen ändå erbjuder odds för matcherna. Dessutom är serien igång då de större europeiska fotbollsländerna har sommaruppehåll, så det finns ett visst internationellt vadslagningsintresse.

Ikonen vill absolut inte gå ut med vilket lag som fått erbjudandet om stora mängder skumma pengar. Han berömmer i stället klubben för att ha kontaktat rätt instanser.

– Vi kom överens om att inte gå ut med det i offentligheten om de inte gör det själva. Orsaken till det är att saker och ting ibland vänds upp och ner – folk tolkar det som att klubben deltagit i något fast de inte gjort det, säger Ikonen.