Den katalanska folkomröstningen

  • I folkomröstningen har väljarna fått svara frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".
  • Den regionala styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom två dygn om resultatet blir ett ja.
  • Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.
  • Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.
  • Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Siffrorna är ännu preliminära men totalt ska 2,26 miljoner ha deltagit i valet varav 2,02 miljoner röstade för självständighet. 5,3 miljoner av Kataloniens invånare var röstberättigade.

Nästan 8 procent, alltså drygt 176 000, röstade mot självständighet medan drygt 2 procent röstade blankt och 0,9 procent av rösterna förkastats.

BBC och Politico uppger att valdeltagandet var omkring 42 procent.

Den spanska polisen stängde många vallokaler i går och konfiskerade valurnor, kuvert och röstsedlar på flera håll runt om i Katalonien. De katalanska myndigheterna bedömer att cirka 770 000 röster försvunnit.


Över 800 skadade

Den spanska polisen slog till hårt mot folkomröstningen och över 800 människor skadades på grund av polisvåld. Enligt de färskaste uppgifterna har 844 personer uppsökt vård.

Under hela dagen spreds klipp efter klipp i sociala medier där paramilitära Guardia civil och den nationella polisen med våld gav sig på tillsynes fredliga människor som inget annat ville än att rösta.

Våldet försvaras av regeringen i Madrid, som hela tiden sagt att den av författningsdomstolen förbjudna folkomröstningen inte skulle genomföras – och därför skickat tusentals poliser till Katalonien från resten av Spanien.

– De har fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade, sade premiärminister Mariano Rajoy.


Inget resultat

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont höll ett tal efter omröstningen, där han tackade alla som deltagit och fördömde den spanska polisens agerande.

– EU kan inte fortsätta att titta åt ett annat håll, sade han.

– Vi har skickat ett budskap till hela världen: Vi har rätt att bestämma över vårt eget öde, och göra det utan våld.

Puigdemont sade inget om resultatet mer än att regionparlamentet skulle meddelas om det – och att regeringens avsikt är att utropa katalansk självständighet om det är ett "ja". (FNB–AFP–TT)

Katalonien

  • Autonom region i nordöstra Spanien.
  • Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).
  • Huvudstad: Barcelona.
  • Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.
  • Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).
  • Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens bnp. Regionens bnp per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner.
  • Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.
  • Källa: Spaniens statistikmyndighet INE