Den 14 februari lanseras den nya sajten Sevendays

Bloggare samlas på ny sajt

Sofie Furu -
På alla hjärtans dag är det dags. Då lanseras sajten Sevendays, som samlar utvalda finlandssvenska bloggare, poddare och krönikörer.
NyhetsbildZoom

Bakom satsningen står HSS Media. På Sevendays kommer det att handla om varierande ämnen: inredning, mode, hälsa, mat, resor, träning, ja till och med tatueringar.

– Vi fokuserar på trender, människor och fenomen. Här ska finnas allt det folk pratar om, säger Linn Jung från HSS Media.

Hon har planerat sajten tillsammans med kollegorna Anna Snickars och Anna-Lena Nyfors-Norrgård. ­Alla tre kommer även att ­figurera som bloggare på Sevendays. Idén föddes redan i våras.

– Det finns ingen motsvarande sajt. Det här ska bli förstahandsvalet när man vill veta vem och vad som är aktuellt i Svenskfinland, säger Linn Jung.

På Sevendays ligger allt material fritt tillgängligt, och inga inloggningar behövs. Förutom bloggar, podcasts och kolumner, kommer man att publicera artiklar och reportage. Vissa är egenproducerade och vissa är sådana som ingått i HSS Medias dagstidningar.

– På så vis ges artiklarna en längre livslängd, säger Anna-Lena Nyfors-Norrgård.

Skaparna hoppas att Sevendays ska uppmuntra till mycket tvåvägskommunikation.

– Det finns så många smarta människor i Svenskfinland. I dag måste man söka upp olika specialbloggar, men nu vill vi göra allt tillgängligt på ett ställe. Till Sevendays kan man komma när man har några minuter att slösurfa, eller bara för att hålla koll, säger Jung.

Ett av inslagen blir ”People of Öster­botten”, en lokal variant av den populära sajten ”Humans of New York”. Där kommer varje dag en person i gatubilden att få en fråga.

– Det ska inte vara trendmänniskor utan helt vanliga österbottningar, såna man brukar kalla mannen på gatan. Och vi hoppas vi kan återspegla den etniska variation som finns här men sällan syns i övrig media, säger Jung.

Av 60 sökande har ett trettiotal nu valts ut. Den yngsta bloggaren är 16 år, de äldsta i pensionsåldern. Också geografiskt har de medverkande spridning, och kommer från hela Svenskfinland.

Två av dem är Carola Ekman från Jakobstad och Janina Nylund från Vasa. De är båda etablerade bloggare sedan flera år, och ska göra en podcast tillsammans. Ekman och Nylund blev bekanta genom att de båda lidit av extremt graviditetsillamående, så kallad hyperemesis.

– Man kan säga att våra döttrar förde oss samman. Jag läste på Carolas blogg om hennes erfarenheter, sedan mejlades vi och började umgås, säger Nylund.

Ekmans blogg har i nuläget cirka 1 000 unika besökare per dag, och Nylunds 1 500. De beskriver dem som ”vardagsbloggar”, där allt från hemmafixande till småbarnsliv ventileras.

– Bloggandet är ett sätt att få utlopp för min kreativitet. Jag kan inte tänka mig att sluta med det, säger Nylund.

Väninnorna hade funderat på en gemensam podcast redan innan de såg möjligheten att medverka på Sevendays. Och de vill bjuda in sina följare i diskussionen.

– Här får också komma fram att livet inte bara är röda rosor, säger Ekman.

Framöver ska sajten få flera funktioner. Fler inslag från webb-tv, interaktiva undersökningar, och fler medverkande experter på olika områden finns i tankarna.

– Vi kommer att försöka hitta ­”rising stars”, säger Linn Jung.

– Och vi tar alltid emot öppna ansökningar. Om man tycker här saknas något är det bara att ta kontakt, säger Snickars.

Det här är Sevendays

  • Sajten öppnas den 14 februari.
  • Den samlar ett trettiotal utvalda bloggare, poddare och krönikörer från hela Svenskfinland.
  • Den kommer även att publicera artiklar ur Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten.
  • Ämnena varierar: inredning, mode, hälsa, mat, resor, träning med mera.
  • Sajten kräver ingen inloggning.
  • Utgivare är HSS Media.
  • På webben: www.sevendays.fi
  • På Instagram: @sevendays.fi
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan