80- och 90-talsparty på Aurora Botnia

På fredag förvandlas baren i Aurora Botnia till ett diskotek när dj:arna Amanda Harkimo och TMK spelar pop-, rock- och danshits från 80-, 90- och 00-talen. Färjan åker från Vasa klockan 16.45 och är tillbaka klockan 01.

Wasaline ordnar nostalgifest på fredag.

Vårloppis i Malax och Pörtom

Loppissugen? Malax ungdomsförening ordnar vårloppis i Bygdegården klockan 17–20 på torsdag och fredag och klockan 12–16 på lördag och söndag. Pörtom ungdomsförening ordnar loppis på fredag 18–20.30, på lördag 12–16 och på söndag 11.30–15.

Är du sugen på en loppisrunda i helgen kan du förslagsvis besöka Malax och Pörtom.

Ung pianist spelar med stadsorkestern

Tähe-Lee Liiv, född 2003, anses vara en av Estlands mest lovande nya stjärnor på pianohimlen. Hon har vunnit många nationella och internationella pianotävlingar. På fredag är hon solist när Vasa stadsorkester framför estniska tonskatter. På repertoaren finns bland annat Arvo Pärts genombrottsverk Tabula Rasa och Ester Mägis pianokonsert. Risto Joost är dirigent. Konserten är i Vasa stadshus och börjar klockan 19.

Tähe-Lee Liiv har uppträtt som solist i orkestrar i Europa och USA. På fredag spelar hon med Vasa stadsorkester.

Tung musik på Brödfabriken

Gillar du tung psykedelisk rock, progressiv post-metal och spacepunk? Då ska du ta dig till Brödfabriken i Vasa på fredag och lyssna på banden Craneium, Besra och Eld. Första spelningen börjar klockan 22.

Amerikanskt inbördeskrig på bio

Krigsdramat "Civil War" har biopremiär i Vasa på fredag och visas hela helgen. Kirsten Dunst spelar en fotograf som försöker ta sig till Washington med sina journalistkollegor för att intervjua presidenten mitt under brinnande inbördeskrig. Alex Garland står för manus och regi. Biorex klockan 20.15 på fredag.

Vårmarknad i Kristinestad

Årets första marknad i Kristinestad ordnas i helgen. Det blir traditionell försäljning på salutorget och i Rådhusparken. När? Klockan 9–18 på lördag och 10–16 på söndag.

I helgen ordnas vårmarknad i Kristinestad.

Leklördag i Vörå

Vörå kommun firar den nationella lekdagen på lördag med ett evenemang för alla åldrar. Wasa Teaters superhjältar besöker huvudbiblioteket klockan 11–13. Man bland annat göra sin egen superhjältemask, öva animaliska och posera som superhjälte i teaterns fotohörna. I Koskeby skola blir det "koddaturnering" med åttamannalag klockan 13. I skolan kan man också spela och pyssla med Vörå MI och så ordnar Koskeby hem och skola kioskförsäljning.

Julia Johansson i Wasa Teaters familjeföreställning

Stor cheerleadingtävling i Vasa

Cheerleadingentusiaster från hela Finland tävlar i Vasa. Hela 130 lag, vilket motsvarar 3835 idrottare, är med. De yngsta är 9 år och de äldsta är över 50. Aldrig tidigare har en cheerleadingtävling med så många deltagare ordnats i Finland. Super 1–2-tävlingarna är de nationella mästerskapen för de lägre nivåerna (1–2) i Finlands Cheerleadingförbunds sexgradiga tävlingssystem.

Tid och plats: lördag och söndag i Vasa Elektriska Arena klockan 12–20.

Mainland Jazz Collective består av Erik Tengholm (trumpet), Oscar Johansson Werre (trummor), Mikael Wilhelmsson (piano), Hannes Junestav (trombon), Leonard Werme (altsaxofon) och Johan Tengholm (kontrabas).

Lekfull och dramatisk jazz på Doo-Bop Club

Svenska jazzsextetten Mainland Jazz Collective turnerar med sitt fjärde album "Plays Kille" (uttalas "tjille" och syftar på en medeltida kortlek). De prisbelönta medlemmarna tillhör jazzeliten i Sverige. På lördag spelar de på Doo-Bop Club i Vasa. Publiken kan förbereda sig på lekfull, dramatisk och hårt svängande jazz. Showtime klockan 20.

VPS möter IF Gnistan

Klockan 18.30 på lördag tar VPS sig an nykomlingarna IF Gnistan på fotbollsstadion i Sandviken. Gnistan toppar just nu FM-ligan som enda lag som tagit fulla 6 poäng på två matcher. Kan VPS se till att Helsingforslaget åker på säsongens första förlust?

Förra helgen hade VPS hemmapremiär. På lördag möter laget IF Gnistan i Sandviken.

Cirkus i Vasa

Det blir akrobatik, jonglering och clowneri i Vasa i helgen när Sirkus Tähti firar tio år. Med på landsturnén är cirkusartister i världsklass. Föreställningen passar alla åldrar, enligt arrangörerna. Fredag klockan 18, lördag klockan 13 och 17 och söndag klockan 16 på fotbollsplanen i Roparnäs.

Sirkus Tähti gör fem shower i Vasa i helgen med start på torsdag.

Bokbytardag med Nilla Kjellsdotter

Bokens och rosens dag uppmärksammas på Hotell Central i Vörå centrum på söndag. Det blir samtal kring böcker och författarskap med lokala deckarförfattaren Nilla Kjellsdotter. Hon signerar också böcker. Evenemanget börjar klockan 15. Den som vill får ta med sig böcker (max 5 per person) och byta dem mot någon annans. Arrangörer är Vörå marthaförening.

I Pensala kan man vandra längs Kjellsdotterstigen och följa karaktärernas fotspår från författaren Nilla Kjellsdotters bok

I helgguiden bjuder vi på ett urval av alla evenemang som ordnas i regionen.