Bokmässa i Vasa

För den bokintresserade ordnas Österbottens bokmässa på Academill i Vasa. På fredag börjar mässan med program för de allra yngsta.

Under lördagen och söndagen fortsätter mässan med boksamtal med aktuella författare som Catariina Salo, Nilla Kjellsdotter, Metha Skog och Julia Mäkkylä.

Julia Mäkkylä från Övermark har gett ut två novellsamling och nominerades 2023 till Svenska Yles litteraturpris.

Haymarket vid Bock's

Rökt fisk, bakverk, närproducerade grönsaker och ”heimlaga mjöd till vappen” är några exempel på utbudet då marknad ordnas vid Bock's Corner under lördagen.

Från klockan 12–18 är marknaden öppen. För de allra yngsta besökarna finns en lekhörna och sockervadd bland försäljningsstånden.

Tom Blom är en av dem som finns på plats och röker lax under lördagens Haymarket vid Bock's Corner.

Nationella veterandagen firas i Korsholm i år

Den nationella veterandagens huvudfest arrangeras i i Botniahallen i år. Dagen firas för att hedra Finlands krigsveteraner. För den som inte kan delta på plats direktsänds festen på Yle1 och Yle arenan från klockan 13.30–15.

Presidentparet besöker Vasa

I samband med den nationella veterandagen besöker republikens president Alexander Stubb Vasa tillsammans med sin fru Suzanne Innes-Stubb under lördagseftermiddagen.

Presidenten, som är huvudtalare på festen i Botniahallen, åker direkt därifrån till torget och väntas anlända klockan 15.30.

President Alexander Stubb och Suzanne Innes-Stubb besöker Vasa i helgen.

Sugen på musik och dans?

Är du danssugen kan du söka dig till Villa Sandviken. Här uppträder Guns Rosor med dansbandsmusik på fredag. Dansen börjar klockan 20.

Lyssnar du hellre till jazz kan du söka dig till The Doo-Bop Club där kapten Sandberg från den lokala jazzpolisen uppträder. Evenemanget börjar klockan 19.

Solisterna Philip Järvenpää och Rebecca Varhama tar publiken tillbaka till 50- och 60-talet, rock 'n' rollens storhetstid, i Jugendsalen under lördagskvällen.

Rock 'n' roll i Jakobstad

I Jakobstad ordnas en hyllningskonsert till rock 'n' rollens storhetstid. Ett sjumannaband med solisterna Philip Järvenpää och Rebecca Varhama bjuder på musik av bland annat Elvis Presley, Jerry Williams och Wanda Jackson.

Konserten som hålls i Jugendsalen börjar klockan 19. Dörrarna öppnar en timme innan spelningen.

Barn i åldern 9-13 är välkomna på minidisco i Purmo på lördagen.

För de allra yngsta ordnas minidisco vid Purmogården på lördag. Barn i skolklasser 3–7 är välkomna mellan klockan 19 och 21.30.

Spring in våren

På fredag kväll ordnas 375-motionsjippot i Kristinestad. Motionsloppet med startar klockan 18 vid strandpromenaden och går över stadsbron, vidare mot inre hamnen och tillbaka. Deltagarna springer sammanlagt 3,75 kilometer.

Evenemanget är kostnadsfritt och bland deltagarna lottas en elcykel ut.

Spring in våren i helgen genom att delta i ett motionslopp eller ge dig ut på en löptur.

Majblomsloppet

I Nykarleby kan du också springa in våren då Majblomsloppet ordnas vid Ljusparken på söndag.

Loppet går längs en bana som är 1 kilometer lång, med flera stationer av motoriska aktiviteter, brädspel och ett discotält. Ingen anmälan krävs för att delta.

Fotbollslördag

På grund av organisatoriska utmaningar kommer VPS bortamatch mot AC Oulu att spelas i Lemonsoft stadion i Sandviken, Vasa. Matchen börjar kl. 18.30 på lördag. På lördag har dessutom Vasa IFK:s damer hemmamatch mot KTP, med start klockan 14.30.

På söndag spelar även Vasa IFK säsongens andra hemmamatch mot KPV. Den går av stapeln i Sandviken klockan 18.

Plantbutiken vid Sunds trädgård har säsongsöppning i helgen.

Fixa i trädgården

Vill du rivstarta våren och sommaren kan du tillbringa helgen i trädgården. Vid Sunds trädgård välkomnar man våren med att öppna plantbutiken för den här säsongen.

Du kan också kolla in Vasabladets plantskola som tipsar om vilka grödor som passar i trädgården och på balkongen.

Vasa stad förbereder också inför sommaren i helgen då Sommargågatan på Hovrättsesplanaden inrättas. Redan på torsdag påbörjas arbetet och under veckoslutet byggs gågatans terrasser.

Osäker på hur du ska kompostera?

På fredagen ordnas en kurs i just detta på kursgården Kristina i Kristinestad. Från klockan 17 kan du lära dig mer om kompostering och de vanligaste misstagen du ska undvika.

Har du namnsdag eller känner du någon som firar namnsdag i helgen?

Namnsdagar att fira i helgen

Fredagen den 26 april har Teresa, Terese och Teresia namnsdag.

Lördagen 27 april har Engelbert och Engelbrekt och enligt den finska kalendern firar Merja och Meea namnsdag.

Söndagen den 28 april firar Ture namnsdag.

Uppdaterad 26.4 kl. 10.13. I en tidigare version stod att Guns rosor uppträder på lördag. De uppträder på fredag.

Uppdaterad 26.4 kl. 10.52: Information om Vasa IFK:s fotbollsmatch lades till.