Hugg i – stora talkodagen firas

Lördag, olika tidpunkter runt om i Österbotten

Vill du umgås med människor, kanske till och med skaffa någon ny bekantskap, och samtidigt göra lite nytta? Då kan du delta i Den stora talkodagen som ordnas av Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Dagen ordnas vid föreningshusen runt om i Österbotten, så det är bara att kolla upp vilken förening nära dig som är med och vilken slags hjälp som behövs.

Evenemanget ordnas lördagen den 4 maj, exakta tidpunkter varierar från lokal till lokal.

Eemeli Kanervo trixade på cykeldagen i Vasa för två år sedan.

Ta cykeln – och släpa med hela familjen

Lördag klockan 10–15, Vasa torg

Cykelveckan i Finland går av stapeln nästa vecka och i Vasa kickar man igång veckan med en cykeldag för hela familjen på torget på lördag. Där kan man bland annat bekanta sig med både landsvägs- och terrängscyklistföreningarnas verksamheter, testa elcyklar, terrängscyklar, teknikbana eller pump track – för att nämna några punkter. Vill man få några kilometer under cykelhjulen kan man hänga på landsvägscykelföreningen Waasa Watt Warriors gemensamma cykeltur på 15–20 kilometer.

Vasa FBK öppnar sina dörrar för allmänheten i helgen.

Tillbringa en dag vid brandstationen i Vasa

Lördag klockan 10–15 vid Vasa frivilliga brandkår, Kutterhamnen i Vasa

Landet runt ordnas "En dag vid brandstationen" där bland annat Vasa FBK deltar. Under dagen får man träna på förstahandssläckning och säker utrymning, man får lära sig underhålla brandvarnare och hur man förbereder sig för strömavbrott. Brandbilar och brandredskap visas självklart upp.

Också Laihela FBK slår upp dörrarna för besökare klockan 10–14.

För den som hellre vill ha historiska inblickar i brandväsendet så håller även brandmuseet i Kristinestad öppet på lördag mellan klockan 10–14.

I helgen är det fyndchans i både Sundom och Karperö.

Skynda att fynda – helg betyder loppis

Lördag klockan 11–15 i Sundom UF
Lördag klockan 12–16 i Carpella i Karperö

Att gå på, och ordna, loppis börjar bli en riktig helgtradition även i Österbotten. Denna helg kan du bege dig till Karperö eller Sundom för att se vilka secondhandskatter som finns till buds.

Studentkören Pedavoces fyller 50 år och bjuder in till konsert.

Hylla och lyssna till Pedavoces som fyller 50 år

Lördag klockan 14–16.30 i stadshuset i Vasa

Studentkören Pedavoces firar 50 år av skönsång med storslagen konsert. Verken är både körens favoriter genom åren och nyare verk. Först uppträder den aktiva kören ledd av dirigent Dan Lönnqvist, och efter pausen tar tidigare korister plats i kören. Den över hundra korister stora jubileumskören dirigeras av både körens aktiva dirigent samt tidigare dirigenter.

Syntmästaren Kebu Teir gör konsert på Ritz i Vasa.

Elektroniskt med Kebu på Ritz

Lördag klockan 20- på Ritz i Vasa

Kompositören, konstnären och syntmästaren Kebu skapar 70- och 80-talsinfluerad instrumental och melodisk elektronisk musik. På lördag kan man lyssna på hans musik på Ritz och ett publikfängslande liveframträdande utlovas.

Det blir både bröllops- och festmässa samtidigt i Villa Sandviken.

Inspireras inför sommarens bröllop och fester

Söndag klockan 11–15 på Villa Sandviken i Vasa

Ska du ordna bröllop eller fest i sommar och känner att Pinterest inte räcker till som inspiration? Eller vill du bara annars botanisera bland viner, vackra kläder och festdetaljer? Då gäller det att ta sig till Villa Sandviken för den kombinerade bröllops- och festmässan.