Unga konstnärer ordnar utställning

Du kan inleda helgen med att besöka Vasa stadsbibliotek. Där har nu nämligen Taikons elever ordnat en utställning med havstema. Utställningen "På världens hav" öppnade förra veckan och den är på plats till den 17 maj.

Vasa stadsbibliotek.

Eleverna har bekantat sig med världens hav via konsthistorien, myter och mytologier, olika tekniker, ljud och kreativt tänkande. Nu har bildkonst-, hantverks- och mediaeleverna skapat över 400 konstverk, och dessutom har mediaeleverna gjort en egen ljudvärld till utställningen.

Biblioteket har öppet mellan klockan 10–17 på fredag och 10–15 på lördag.

Se Suomi Barbie på Ibis

På tal om utställningar värda att se kan du också svänga in via Galleri Ibis för att se utställningen Suomi Barbie. Galleriet har öppet hela helgen klockan 11–17.

LÄS OCKSÅ: "Suomi Barbie" träffade Ken i mataffären – fotoutställning ger ikonen nytt ansikte

Aja Lund är en av upphovspersonerna bakom

Mello-kända Liamoo uppträder i Vasa

Saknar du Melodifestivalen och vill se mera av Liamoo, som uppträdde med sin låt "Dragon"? Då har du tur, han uppträder nämligen på Fontana på fredagen. Visst har du läst vår artikel om honom?

Liamoo uppträder i Vasa.

Gå på Megaloppis

På lördagen blir det Megaloppis i Botniahallen mellan klockan 10–15. Cirka 150 loppisförsäljare och över 30 företagare finns på plats för att erbjuda sina varor. Dessutom finns en värderare från Gamlakarlebys auktionskammare på plats.

Cykla till Molnträsket

Du kanske redan deltar i cykelveckan? Den pågår fram till lördag, och då passar det väl utmärkt att ta en cykelutfärd till rastplatsen Närvänmutka vid Molnträsket.

Klockan 10–15 på lördagen bjuder Vaasan Latu och Vasa stad på saft och korv till cyklisterna.

På lördagen kan du cykla till Närvänmutka rastplats vid Molnträsket.

Sitter du på en myntskatt?

Har du gamla mynt, sedlar, frimärken eller medaljer i dina skåp hemmavid? Då kan du ta med dem till Österbottens museum på lördagen. Där ordnar nämligen Vasanejdens numismatiker och Vasa Filatelister ett värderingstillfälle klockan 11–16.

Experter på plats ger råd om samlande och förvaring samtidigt som de säger hur mycket din skatt egentligen är värd.

Heja på Windows95man – Eurovisionsfinalen går av stapeln

På lördagen är det dags för evenemanget som vissa ser som årets musikaliska höjdpunkt, medan andra bara skulle vilja slippa. Vi pratar givetvis om Eurovisionsfinalen.

Finland, som representeras av Windows95man, har tagit sig vidare till final och nu är det alltså dags att heja på vår nakna jeansälskande idol. Kommer Europa ta emot honom med öppna armar eller inte? Det återstår att se.

Windows95man och Henri Piispanen bjuder på en sprakande show i Malmö.

Dags för hockey-VM

Visst har också de sportintresserade något att se fram emot den här helgen, nämligen herrarnas världsmästerskap i hockey. På fredag möter Finland Tjeckien och på söndag är det dags att tampas med Storbritannien.

Fira mamma

Inte glömmer du väl bort att det är mors dag på söndag? Då är det dags att fira mamma på vilket sätt du än vill.

Säg något fint till mamma på mors dag, med ord eller med en ros.

Varför inte med en blomma, och genom att bjuda henne på en god hemmagjord middag? Du hittar flera fina recept, som ni läsare själva tipsat om, på vår sajt. Varför inte:

Världens enklaste kyckling
700 g kyckling
2 burkar grädde
2 brukar crème fraiche
1 tsk sambal oelek
3/4 dl soja

Lägg ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över kycklingen. In i ugnen i 60 minuter. Servera med kokt ris och en grönsallad.

Rätten kan varieras med att hacka i olika lökar (gul lök, vitlök eller purjolök) samt selleri. Det går även att riva i färsk ingefära om man känner för det.

Receptet inlämnat av Camilla Kojonen.