Under veckan fick jag även vara med om min första ”pumpkin carving”. Vi använde ett speciellt knivset och efter noggrant skärande blev det, helt omedvetet, en angrybird liknande pumpa för min del, säger Hjerpe.
Bildbeskrivning: Under veckan fick jag även vara med om min första ”pumpkin carving”. Vi använde ett speciellt knivset och efter noggrant skärande blev det, helt omedvetet, en angrybird liknande pumpa för min del, säger Hjerpe. För ungdomarna här betyder Halloween en knapp månad av förväntan och förberedelse som kulminerar i en helg med mys i höstmörkret innehållande klassisk skräckfilm, tända ljus i pumpalyktan och varm äppelcider, säger Hjerpe.
Bildbeskrivning: För ungdomarna här betyder Halloween en knapp månad av förväntan och förberedelse som kulminerar i en helg med mys i höstmörkret innehållande klassisk skräckfilm, tända ljus i pumpalyktan och varm äppelcider, säger Hjerpe. Diskussionerna går heta kring vad man ska klä ut sig till under helgen och vilken skräckfilm man skall se. Jag har redan fått uppleva min första ”pumpkin picking” d.v.s. åka till en bondgård och välja ut den perfekta pumpan, säger Erika Hjerpe. Det är väldigt populärt att besöka en bondgård där du får åka bak på en traktorkärra och själv välja ut den perfekta pumpan, säger Hjerpe. Halloween är klart en av favorittidpunkterna på året. Nästintill alla här har gått ”trick or treat” som barn och samlat godis. De berättade att de ofta fick gå hem och byta den överfulla påsen men också att vissa hus som de besökte endast gav dem tandborstar och tandkräm, vilket inte var uppskattat, säger Hjerpe.

Erica Hjerpe lever i pumpans tid

Catrin Sandvik -
Blacksburg i USA har förvandlats till ett halloweenlandskap.

Efter höstlovet i oktober börjar det amerikanska samhället göra sig redo för en av sina största högtider, halloween.

Man plockar fram sitt pynt redan en månad före själva helgen och man fullkomligt omger sig med pumpor på alla tänkbara sätt.

- Ja, de är verkligen överallt, pumpakaffe, pumpapaj, pumpabröd och pumparulltårta i butikerna. De flesta trappor och offentliga terrasser är prydda med pumpor, matsalen i skolan har gigantiska pumpor vid ingången och godis flödar på campus och i hemmen. Och de extrastora förpackningarna med godis som säljs i butikerna är inte att leka med, säger Erica Hjerpe som befinner sig på universitetet Virginia Tec där hon tränar stavhopp.

Under hela oktober dyker olika halloweenaktiviteter upp, och riktigt populära är till exempel spökhusen.

- I vissa fall måste man till och med skriva på en blankett innan man går in om att huset inte ansvarar för eventuella skador. Det här beror på att figurerna får röra vid besökarna medan de tar sig genom det labyrintlikna gångarna. Mina lagkamrater kom dock tillbaka oskadda, men skärrade, den här gången. Själv vågade jag mig inte in.

En annan stor grej är att åka ut till en bondgård, slänga sig upp på en traktorkärra och åka ut på fältet där man själv får välja ut den perfekta pumpan. Det här kallar man ”pumpkin picking”.

- Jag har redan fått uppleva min första. På bondgården kunde man även skjuta pumpor med katapult ut på en åker. Under veckan fick jag även vara med om min första ”pumpkin carving”. Vi använde ett speciellt knivset och efter noggrant skärande blev det, helt omedvetet, en pumpa som liknade en angrybird för min del. Det var väldigt intressant och framför allt roligt att genomföra hela processen. Och den varma, traditionsenliga äppelcidern och pumpapajen som min rumskompis hade gjort tillförde extra högtidskänsla.

Själva helgen kulminerar ofta i en klassisk skräckfilm, tända ljus i pumplyktan och varm äppelcider eller, som i många fall, en godtagbar ursäkt att klä ut sig och festa fyra dagar i sträck. Själv tänker Hjerpe fira med sitt lag.

- Vanligtvis brukar teamet hoppa stav i sina maskeraddräkter på eftermiddagen men i år är planen att bara gå på en halloweenfest med resten av friidrottarna. Min rumskompis och jag har planerat att vara läskiga spindlar även om jag försökte övertala henne att vi skulle klä ut oss till finska flaggan!

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan