I samband med att granbocken på torget brann ner i natt såg en taxichaufför två mörkklädda män springa över torget i riktning mot motorvägen. Det berättar Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.

- Männen beskrivs som 170-180 centimeter långa och unga personer. Den ena hade mörk jacka och den andra en mörk tröja med huva, säger Appel.

På polisen kommer man nu att granska vad övervakningskamerorna kring torget lyckats fånga på bild. 

Branden rubriceras som skadegörelse och straffet för det är böter eller fängelse.


Bocken övertänd när brandmännen kom fram

Det var under natten till onsdag som granbocken på Vasa torg brann ner. Räddningsverket fick larmet klockan 3.05. En räddningsenhet från Vasa ryckte då ut till torget.

- De släckte det som var kvar av bocken, men den var nog helt övertänd då de kom fram. Som tur var det rätt vindstilla så elden spred sig inte till staketet runt bocken, säger brandmästare Dan Gref vid Österbottens räddningsverk.

Däremot var det kraftig rökutveckling på torget.

På morgonen återstod endast skelettet och granris av den sex meter höga bocken.

Dan Gref kan inte uttala sig exakt om hur bocken antänts, men konstaterar:

- Vasa har blivit nya Gävle.


"Flera tusen euro upp i rök"

Visit Vasas vd Max Jansson var inte road i morse. Han kände röklukten då han kom till jobbet och upptäckte sedan de förkolnade bockresterna. Under morgonen åkte han till polishuset för att brottsanmäla branden.

- Det här är en så pass allvarlig sak att det måste anmälas. För det första handlar det om att vi inte kan acceptera att någon bränner upp något i centrum av en stad, för det andra handlar det om flera tusen euro som gått upp i rök, säger Jansson.

Förutom bockens stomme, som man använt i flera år, förstördes även en elcentral och elkablar i branden. Enligt uppgift från polisen beräknas skadorna uppgå till 5700 euro.

- Jag hoppas att någon av de övervakningskameror som finns runt torget har fångat gärningsmännen på bild så att man får fast dem. De som gjort det här ska betala, säger Jansson.


Skulle stå kvar till 14 februari

Resterna av bocken kommer att vara kvar på torget tills polisen ger klartecken att man får städa bort dem, säger Jansson.

Julbocken på Vasa torg restes - för femte året i rad - på julöppningen den 26 november. Tanken var att den skulle stå kvar fram till alla hjärtans dag den 14 februari.