I ungefär tio år har korvvagnen med Finlands flagga stått på torget i Umeå. För några år sedan var Klas Helmer Holm, som ursprungligen kommer från Maxmo, nära att mista sin korvvagn. Kommunen ville införa mer enhetliga korvvagnar. Men Holm vägrade att byta ut sin egen vagn, som han tyckte var både varmare och mer hygienisk än de nya, öppna vagnarna.

- Korvkriget är över nu. Det kommer nog inte bli några nya krig mot mig heller. Jag kämpar inte för något jag inte tror på, säger Holm.

Korvkriget fick stor uppmärksamhet och Holms anhängare tryckte upp t-skjortor och startade Facebook-grupper för att visa sitt stöd. Slutligen fick han dispens på grund av hälsoskäl.

- Jag brukar ha många kunder från Vasatrakten som också känner till korvkriget. Jag fick till och med vara med i Malax Lokal-TV. 

Nu har besökare i Umeå möjlighet att se Holms legendariska korvvagn på Västerbottens museum. Den 12 februari har konstnären och fotografen Johannes Samuelssons utställning vernissage. Under flera år har Samuelsson dokumenterat det offentliga rummet i Umeå.

- Det är bara roligt med all uppmärksamhet. Det är bra reklam för korvvagnen och det känns bra att folk är på min sida, säger Holm.

Vagnen finns med i utställningen under några dagar, innan den står redo att servera kunder i Umeå igen. Men först vilar Holm upp sig och firar 60-årsdagen i Las Palmas. Om ett år går han egentligen i pension, men korvvagnen kommer att stå kvar. Åtminstone under de dagar när vädret visar sig från sin bästa sida.

- Det är bra att ha något att göra. Jag tycker om att vara social och prata med människor.