I dag skrevs vårens studentexamens textkompentensprov i modersmål. Provet hade fyra texter som skulle analyseras.

Första frågan berörde miljöbeskrivningen i ett utdrag ur John Steinbecks roman Det stora kalaset från 1945. Utdraget beskriver den livliga gatan Cannery row i Monterey i Kalifornien, där man konserverar sardiner, dess muskiga odörer och de olika personligheter som rör sig vid gatan.

Den andra frågan var om en annons om skor med dubbar. Den svenska annonsen tar upp statistik om om olyckor och kostnader för kommunerna. Annonsen tar också upp det relativt nya begreppet genusplogning. Begreppet innebär att snöplogningen idag favoriserar männen då det som oftast är de stora vägarna som plogas först. Det är mest män som tar bilen till jobbet medan kvinnor och barn använder sig mera av trottoarer och gångbanor. Kvinnor och barns intressen har alltså en lägre prioritet när det kommer till snöplogning. Annonsen är tagen ur en svensk damtidning med målgruppen kvinnor som fyllt 50 år. Frågan var hur annonsen försöker påverka målgruppen.

I tredje frågan frågar man hur Rädda barnen försöker bygga upp en pålitlig bild av organistationen på deras webbsida om den svåra torkan i Etiopien. I texten kommer både drabbade barn och röda korsets landschef i Etiopien till tals. Barnen berättar sin historia om hur deras familj förlorat nästan hela sitt boskap och hur de tvingats gå i tre dagar till närmsta by för vatten. Landschefen tar berättar hur torkan är det värsta han sett på 19 år. Webbsidan har också små faktarutor om Röda Korsets insatser, hur många som drabbas av torkan och om naturfenomenet El Nino, som är en av orsakerna till den svåra torkan.

Till fjärde och femte frågan skulle eleverna analysera ett utdrag ur Minna Canths pjäs Arbetarens hustru från 1886. Fjärde frågan handlade om vilka motsättningar som finns mellan personerna i utdraget. Femte frågan var vilka typiska form och innehållsmässiga drag för ett skådespel som utdraget innehåller.