På Vasa torg har det dykt upp ett avspärrat område vid övre torget. Där bygger Vasa stad en permanent scen som kommer invigas den första maj i år.

- Då är den tillräckligt klar så att vi kan inviga den. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry kommer att hålla tal, säger Visit Vasas vd Max Jansson.

Scenen kommer att vara tolv meter bred och fem meter djup med ett segelliknande tak. Vid behov kan den dras ut ytterligare fem meter. Den nya scenen kommer påminna om den som stod på torget under 70-talet.

- Vi samarbetar mycket med torgförsäljarna. Tillsammans vill vi få ett levande torg här i Vasa, säger Jansson.

Visit Vasa har redan fått in några bokningar inför sommaren. Bland annat ordnas den internationella stormarknaden 6–8 juni.

- Det kan vara den största marknaden som någonsin ordnats på Vasa torg.

Visit Vasa kommer använda scenen i samband med EM i lagsport under midsommaren. Då samlas över 700 deltagare från 10 olika länder i Vasa. Det finns ännu ingen bokningskalender för scenen, men är man intresserad av att organisera något kan man ta kontakt med Visit Vasa. Jansson hoppas på två prisklasser för att hyra scenen, en för företag och en för föreningar. Han understryker att det viktiga är att scenen används.

- Scenen är en symbol för all sorts kultur, från musik till teater. Föreningar ska inte behöva betala många tior för att använda den.

Det är ett ganska stort område på torget som spärrats av, men Jansson menar att Pampas nationaldag i mars kommer kunna gå av stapeln som vanligt.

- Torget är stort nog för både scenbygge och nationaldagen, säger Jansson.