Målet med den praktiska musikskolan är att lyfta fram unga artistlöften som får chansen att komponera och producera egna låtar. Något liknande har inte funnits i Vasa sedan tidigare och akademin startas efter stor efterfrågan.

– Det här är ett område där vi inte hade någon tidigare erfarenhet. Vi behövde hjälp av någon som Sebastian, som är väldigt ambitiös och kunnig och har de rätta kontakterna, säger Kuula-institutets rektor Rolf Nordman.

Sebastian Da Costa är sedan tidigare känd från Radio Lux och som artisten Daco Junior.

– Det är lätt att vara stolt när man får jobba med sådant man älskar, säger Da Costa i ett pressmeddelande.

I popakademin deltar ungdomarna i olika verkstäder där de får jobba med sitt material och får utbildning för att känna sig bekvämare i sin artistroll.

– Vi har traditionell musikundervisning sedan tidigare, men vi ville göra något nytt. Låtskrivande är den stora grejen i Sverige nu, säger Nordman.

Att ansöka till Suomen Pop Akatemia kräver ingen tidigare erfarenhet av musik. Akademin riktar sig till både svensk- och finskspråkiga elever, även om undervisningen huvudsakligen sker på finska. Ansökan för artistelever är öppen till den 28 februari och den första kursen startar den 10 mars i Kuula-institutets lokaler.