Fortfarande är majoriteten av studiebostäderna i Vasa så kallade boxbostäder, där man delar kök och badrum med andra invånare i huset. Men intresset för dem dalar bland studerande för varje år. Nästan alla vill bo själv.  

Stiftelsen Vasa  studiebostäder, Voas, har därför varit tvungen att reagera på den rådande efterfrågan. Förra året byggde de ett helt nytt hus, Loftis, med endast ettor och några tvåor. I januari i år inleddes renoveringen av Olympia I-huset där alla bostäder ska göras till enrummare. Och näst i tur står Abborvägen på Brändö.

-  Jag tycker risken är för stor att flytta in med främlingar i en boxbostad. Det är femtio procent risk att jag inte skulle klicka med de andra i bostaden. Jag tycker om att ha mitt eget och sätta mina saker där jag vill ha dem, säger Julia Liewendahl, som bor i en enrummare i Loftis.

Liewendahl, 20 år, flyttade in i ett av bostadsstiftelsens hus i höst. Hon är från Mariehamn och studerar första året till klasslärare vid Åbo Akademi.

-  När jag fick veta att jag kom in på utbildningen började jag genast söka bostad. Jag frågade om råd av en kompis från Vasa om vilka områden som är trevliga att bo i, och skickade in ansökan till flera Voas-hus, säger Liewendahl.

Alla bostäder hon ansökte om var enrummare. Hon övervägde att söka till en boxbostad för att lära känna nya människor. Men hon kände sig inte bekväm med att flytta in med en främling. Hon tycker inte att det känns tryggt.

-  Jag betalar hellre mer för mitt boende för att känna mig bekväm. 

Enligt henne tänker de flesta studerande lika som hon. De betalar hellre mer hyra för att få bo mer bekvämt. Alla hennes kompisar bor själva i en- eller tvårummare.

-   När jag flyttade ville jag inte att det skulle kännas som en tillfällig studiebostad, utan ett hem. Jag ville ha ett mer långsiktigt boende.

Hon fick sin studiebostad två veckor efter att hon ansökt om den. Hyran är ungefär 450 euro i månaden, inklusive el och vatten, och kontraktet är genast fortlöpande, det vill säga att studerande är inte bundna att bo i lägenheten en viss tid.

-  Jag trivs jättebra här och jag tycker att hyran är rimlig. Det är nära till centrum och skola och bostaden är fräsch. Till skillnad från att hyra från den privata marknaden, känns det tryggare att hyra från Voas. Man behöver inte vara rädd för att någon plötsligt meddelar att man måste flytta ut, eller att man inte för säga upp lägenheten när man vill. Dessutom är garantihyran mycket lägre, vilket är skönt.

Exakt varför boxbostäderna är så opopulära bland studeranden, kan Liewendahl inte sätta fingret på. 

-  Efterfrågan på enrummare visar tydligt hur studerande vill bo. Samhället har förändrat mycket de senaste tio åren. Kanske vi är mer bekväma och bortskämda? Jag vet inte.

Jorma Vehkaperä, vd för Voas, säger att de varit tvungna att reagera på den fortsatta efterfrågan på enrummare. I januari i år påbörjades ytterligare ett ombygge av ett studenthus. Olympia I som tidigare bestått av boxbostäder får snart 33 nya ettor. Enligt Vehkaperä har arbetet framskridit enligt tidtabellen. Den 1 september ska huset stå klart för hyresgäster att flytta in.

Orsaken till att de varit tvungna att bygga om husen är att allt fler bostäder stått tomma.

-  Vi har för många boxbostäder. De är inte populära så många lägenheter har stått tomma utan hyresgäster.
 
Förutom boxbostädernas sjunkande intresse finns det en till sak som oroar Vehkaperä.
 
-   I år flyttar en stor del av den filosofiska fakulteten vid Vasa universitet till Jyväskylä. Det är frågan om ungefär 700 studerande. Jag är rädd för att det kommer att leda till att fler bostäder kommer att stå tomma.